Raspodjela 180.000 KM ratarima

Bez autora
May 06 2014

Gradska uprava je raspisala javni poziv za raspodjelu 180.000 maraka prikupljenih od naknade za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe. Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović rekao je da će pri raspodjeli sredstava prednost imati ratari kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost, te oni čija su gazdinstva registrovana u ruralnim područjima. Prednost pri bodovanju imaće i oni ratari koji obrađuju vlastito zemljište u odnosu na one koji imaju zemlju u zakupu, kazao je Komljenović i dodao da će, takođe, prednost imati i oni poljoprivrednici koji nisu u prethodne dvije godine dobijali podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede, te porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi od prve do četvrte kategorije.

Raspodjela 180.000 KM ratarimaGradska uprava je raspisala javni poziv za raspodjelu 180.000 maraka prikupljenih od naknade za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe.

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović rekao je da će pri raspodjeli sredstava prednost imati ratari kojima je poljoprivreda osnovna djelatnost, te oni čija su gazdinstva registrovana u ruralnim područjima.

- Prednost pri bodovanju imaće i oni ratari koji obrađuju vlastito zemljište u odnosu na one koji imaju zemlju u zakupu - kazao je Komljenović i dodao da će, takođe, prednost imati i oni poljoprivrednici koji nisu u prethodne dvije godine dobijali podsticajna sredstva za razvoj poljoprivrede, te porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi od prve do četvrte kategorije.

Komljenović je naglasio da maksimalan iznos odobrenih sredstava po jednom poljoprivredniku ne može biti veći od 6.000 KM.

Prema javnom oglasu, za uređenje poljoprivrednih zemljišta koja su degradirana, zapuštena, lošijeg kvaliteta ili neplodna namijenjeno je 50.000 KM, dok će ratari za poboljšanje plodnosti zemljišta dobiti 100.000 KM.

- Poljoprivrednici će za protiverozivne mjere ili melioraciju zemljišta slabijeg kvaliteta dobiti 30.000 KM - navedeno je u javnom oglasu.

Javni oglas ostaje otvoren 30 dana, odnosno do 4. juna, a neblagovremene i nepotpune prijave neće biti uzete u razmatranje.

Vinka Savić iz Verića, koja ima oko 60 hektara obradivog zemljišta, kaže da planira da se prijavi na javni poziv.

- Pošto obrađujem puno zemljišta, dobro bi bilo kada bih dobila taj novac. Novac ću, ukoliko ga dobijem, iskoristiti za poboljšanje kvaliteta zemlje i na taj način imala bih veće prinose - dodala je Savićeva.

Pojedini odbornici u Skupštini grada iznijeli su primjedbe u vezi sa raspisanim javnim pozivom.

- Skupština grada neće imati nikakvih mogućnosti da ostvari uvid u način raspodjele sredstva ratarima - kazao je odbornik PDP-a Zoran Talić. Odbornik SDS-a Milenko Jaćimović rekao je da postoji mogućnost da novac dobiju lica kojima poljoprivreda nije primarna djelatnost.

Pomoć

Radenko Komljenović je rekao da će ove godine značajnu ulogu u raspodjeli sredstava imati Centar za razvoj i unapređenje sela i Gradska razvojna agencija jer će, između ostalog, pružiti odgovarajuću stručnu pomoć u pripremi aplikacija ratara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik