Rata kredita ubuduće i u visini cele plate

Bez autora
Jan 08 2013

Klijenti banaka će ubuduće moći da se zaduže u iznosu koji im banka odredi. U praksi to znači da će banka moći da dozvoli da mesečna rata bude jednaka plati. Zbog krize, malo je verovatno da će banke sada masovnije odobravati zajmove. Limiti za zaduživanje neće postojati. Banka će shodno svojoj proceni određivati ko može da se zaduži u iznosu u kom su mu prihodi. Ipak, ne treba očekivati da će banke masovno odobravati kredite. Kriza čini svoje. S jedne strane su neizvesna radna mesta, a s druge, raste broj onih koji kasne u otplati svojih obaveza. Narodna banka je htela da tom merom podstakne banke da više kreditiraju. Bankama je ostavila da samostalno odlučuju o rizicima. Sami građani ne bi trebalo da budu puno zabrinuti niti u zabludi, jer će banka misliti umesto njih, zapravo će ih onemogućavati da se ponašaju kao “pijani milijarderi”. Banke su u velikoj meri i dosad kredite odobravale vodeći računa o realnim mogućnostima klijenata.

Rata kredita ubuduće i u visini cele plateKlijenti banaka će ubuduće moći da se zaduže u iznosu koji im banka odredi. U praksi to znači da će banka moći da dozvoli da mesečna rata bude jednaka plati. Zbog krize, malo je verovatno da će banke sada masovnije odobravati zajmove.

Limiti za zaduživanje neće postojati. Banka će shodno svojoj proceni određivati ko može da se zaduži u iznosu u kom su mu prihodi. Ipak, ne treba očekivati da će banke masovno odobravati kredite. Kriza čini svoje. S jedne strane su neizvesna radna mesta, a s druge, raste broj onih koji kasne u otplati svojih obaveza.

- Narodna banka je htela da tom merom podstakne banke da više kreditiraju. Bankama je ostavila da samostalno odlučuju o rizicima. Sami građani ne bi trebalo da budu puno zabrinuti niti u zabludi, jer će banka misliti umesto njih, zapravo će ih onemogućavati da se ponašaju kao “pijani milijarderi” - kaže ekonomista Goran Nikolić.

Banke su u velikoj meri i dosad kredite odobravale vodeći računa o realnim mogućnostima klijenata.

- Na osnovu analize faktora bitnih za sposobnost otplate obaveza, banke su odobravale kredite. Može se reći da nova odluka predstavlja povratak na način obračunavanja dozvoljenog opterećenja zarade iz ranijeg perioda - kaže Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke.

Kako je to bilo ranije

U skladu sa propisima NBS, od 2004. su uvedena ograničenja u zaduživanju građana, te je najpre bilo dozvoljeno zadužiti se do 30 odsto zarade, a zatim do 40 odsto. Izuzetak su bili korisnici stambenih kredita, kod kojih su ta ograničenja bila 50, odnosno 60 odsto zarade. Sledećim izmenama propisa dozvoljeno je zaduživanje do 80 ili 100 odsto (u zavisnosti od valute) iznosa koji se dobije odbijanjem potrošačke korpe za odraslog člana domaćinstva od ukupne zarade podnosioca kreditnog zahteva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik