Razdvojiti kontrolu i sprovođenje javnih nabavki

Bez autora
Nov 06 2011

Praćenje i kontrolu javnih nabavki u Srbiji ne bi trebalo da obavlja buduća institucija za centralizovane nabavke, upozorili su slovenački stručnjaci za javne nabavke u analizama urađenim za potrebe projekta Evropske unije. U sadašnjoj fazi razvoja sistema javnih nabavki u Srbiji koncentracija kontrolnih ovlašćenja u jednoj instituciji stvara rizik od zloupotrebe moći. U analizi predloženih rešenja, koju Šoltes priprema za potrebe tvining projekta Evropske unije o praćenju sistema javnih nabavaki, navedeno je da su upravo zbog čestih promena propisa toj oblasti potrebne jake i stabilne institucije. Potrebno je biti oprezan sa institucionalnim promenama kako se ne bi stvorio vremenski vakum koji, kada je reč o praćenju i kontroli javnih nabavaki, otvara prostor za korupciju. Predloženo je da Uprava za javne nabavke Srbije, umesto da bude ukinuta, dobije ovlašćenja da postane prvostepeni prekršajni organ u slučajevima kada budu utvrđene nepravilnosti i nezakonitosti, kao i da podnosi tužbe za utvrđivanje ništavosti ugovora o javnim nabavkama pred Privrednim sudom.

Razdvojiti kontrolu i sprovođenje javnih nabavkiPraćenje i kontrolu javnih nabavki u Srbiji ne bi trebalo da obavlja buduća institucija za centralizovane nabavke, upozorili su slovenački stručnjaci za javne nabavke u analizama urađenim za potrebe projekta Evropske unije.

"U sadašnjoj fazi razvoja sistema javnih nabavki u Srbiji koncentracija kontrolnih ovlašćenja u jednoj instituciji stvara rizik od zloupotrebe moći", ocenio je predsednik Državne revizorske institucije Slovenije Igor Šoltes.

U analizi predloženih rešenja, koju Šoltes priprema za potrebe tvining projekta Evropske unije o praćenju sistema javnih nabavaki, navedeno je da su upravo zbog čestih promena propisa toj oblasti potrebne jake i stabilne institucije.

"Potrebno je biti oprezan sa institucionalnim promenama kako se ne bi stvorio vremenski vakum koji, kada je reč o praćenju i kontroli javnih nabavaki, otvara prostor za korupciju", upozorio je Šoltes.

On je predložio da Uprava za javne nabavke Srbije, umesto da bude ukinuta, dobije ovlašćenja da postane prvostepeni prekršajni organ u slučajevima kada budu utvrđene nepravilnosti i nezakonitosti, kao i da podnosi tužbe za utvrđivanje ništavosti ugovora o javnim nabavkama pred Privrednim sudom.

Ministarstvo finansija Srbije priprema izmene Zakona o javnim nabavkama kojima je predviđeno ukidanje Uprave za javne nabavke i osnivanje Uprave za centralizovane javne nabavke. Najavljeno je da će novi propisi biti usvojeni do kraja ove godine, a podzakonska akta do kraja iduće godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik