Razvijeno rešenje za uštedu energije do 40 posto

Bez autora
Dec 16 2012

Ekonomski fakultet iz Subotice i preduzeće Iskra sistemi iz Slovenije razvili su rešenje kojim se može ostvariti ušteda u potrošnji energije i do 40 posto. Potrebna infrastruktura i softverska rešenja, koji su predstavljeni na subotičkom Ekonomskom fakultetu, nastali su zajedničkom realizacijom projekta “Monitoring energetske efikasnosti u objektima krajnjih korisnika u realnom vremenu – Energymon”. Projektom je razvijen sistem za praćenje potrošnje energije, kao i pokazivači efikasnosti, što je alat za identifikovanje mogućnosti za potencijalne uštede. Korišćenjem tih alata na testiranim zgradama u Sloveniji i u Srbiji je ostvarena puno veća efikasnost u pogledu potrošnje energenata. U pojedini slučajevima potencijalne uštede kreću se i do 40 posto na godišnjem nivou.

Razvijeno rešenje za uštedu energije do 40 postoEkonomski fakultet iz Subotice i preduzeće Iskra sistemi iz Slovenije razvili su rešenje kojim se može ostvariti ušteda u potrošnji energije i do 40 posto.

Potrebna infrastruktura i softverska rešenja, koji su predstavljeni na subotičkom Ekonomskom fakultetu, nastali su zajedničkom realizacijom projekta “Monitoring energetske efikasnosti u objektima krajnjih korisnika u realnom vremenu – Energymon”.

Projektom je razvijen sistem za praćenje potrošnje energije, kao i pokazivači efikasnosti, što je alat za identifikovanje mogućnosti za potencijalne uštede. Korišćenjem tih alata na testiranim zgradama u Sloveniji i u Srbiji je ostvarena puno veća efikasnost u pogledu potrošnje energenata. U pojedini slučajevima potencijalne uštede kreću se i do 40 posto na godišnjem nivou, objasnio je savetnik za informaciona rešenja energetske efikasnosti iz Iskra sistema Aleš Poliš.

Profesor na Ekonomskom fakultetu iz Subotice, Saša Bošnjak, naveo je da su pomenuti alati testirani, između ostalog, i na zgradi tog fakulteta u toku dve godine, gde je merena potrošnja toplotne i električne energije, kao i utrošak vode.

Na osnovu dobijenih rezultata sagledane su mogućnosti štednje energije i zamenom prozora na slušaonicama je u ovoj grejnoj sezoni ostvarena ušteda u potrošnji energije za zagrevanje od 10 do 15 posto u odnosu na ranije godine.

Postoji mogućnost da projekat, koji je sufinansirala Evropska unija, a podržali slovenačko i srpsko ministarstvo za prosvetu i nauku, preraste u “proizvod” koji bi na tržištu Srbije u ime Iskra sistema zastupao Ekonomski fakultet iz Subotice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik