Registracija traktora

Bez autora
Oct 30 2011

Srpski poljoprivrednici traže od Vlade da ih oslobodi obaveze plaćanja registracije poljoprivrednih mašina i poručuju da je registracija veliki namet za ratare i stočare. Prema pravilniku koji je usvojen početkom godine, svi traktori i druga poljoprivredna i priključna vozila moraju da budu registrovana svake godine. Poljoprivrednici poručuju da su njima poljoprivredne mašine ne luksuz, nego sredstvo za život. Zbog toga je, kažu, nepravedno da se registracija plaća po kubikaži. Za traktor do 50 konjskih snaga godišnje bi trebalo da izdvoje u proseku 10.000, a za druge veće mašine, veći je i trošak. Ukidanje odredbe Zakona o bezbednosti u saobraćaju koja se odnosi na registraciju poljoprivrednih vozila u skupštini je tražila i Liga Socijaldemokrata Vojvodine. A, tek pošto su to zatražila i poljoprivredna udruženja, iz Vlade stiže odgovor. Ministar poljoprivrede Dušan Petrović kaže da se u MUP-u koji je za to nadležan zajedno sa ministarstvom poljoprivrede radi na tome, kao i da je začuđen što iz ove asocijacije traže nešto što je gotova stvar.

Registracija traktoraPoljoprivrednici traže da budu oslobođeni plaćanja registracije poljoprivrednih mašina, koje prema novom pravilniku, moraju da budu registrovane svake godine. U ministarstvu poljoprivrede očekuju da će sporni propisi uskoro biti promenjeni.

Srpski poljoprivrednici traže od Vlade da ih oslobodi obaveze plaćanja registracije poljoprivrednih mašina i poručuju da je registracija veliki namet za ratare i stočare.

Prema pravilniku koji je usvojen početkom godine, svi traktori i druga poljoprivredna i priključna vozila moraju da budu registrovana svake godine.

Poljoprivrednici poručuju da su njima poljoprivredne mašine ne luksuz, nego sredstvo za život. Zbog toga je, kažu, nepravedno da se registracija plaća po kubikaži. Za traktor do 50 konjskih snaga godišnje bi trebalo da izdvoje u proseku 10.000, a za druge veće mašine, veći je i trošak.

Poljoprivrednik Zoran Timotić kaže da je njegov traktor registrovan jednom trajno i da mu nije jasno šta se sada promenilo.

"Traktor ima svoj broj, oznaku, do grada idemo samo, ne idemo ko zna gde, po selu i to je to. Jedino hoće pare da uzmu od nas", kaže Timotić.

Ukidanje odredbe Zakona o bezbednosti u saobraćaju koja se odnosi na registraciju poljoprivrednih vozila u skupštini je tražila i Liga Socijaldemokrata Vojvodine. A, tek pošto su to zatražila i poljoprivredna udruženja, iz Vlade stiže odgovor.

Ministar poljoprivrede Dušan Petrović kaže da se u MUP-u koji je za to nadležan zajedno sa ministarstvom poljoprivrede radi na tome, kao i da je začuđen što iz ove asocijacije traže nešto što je gotova stvar.

"Ministarstvo poljoprivrede podržava predlog LSV, koliko vidim i MUP će podržati taj predlog i ja očekujem da ćemo u skupštini u najkraćem mogućem roku imati sve neophodno da bi ovi propisi mogli da budu izmenjeni", kaže Petrović.

U asocijaciji poljoprivrednika počelo je prikupljanje podataka o broju svih poljoprivrednih mašina u Srbiji. Prema nekim procenama Srbija ima oko 320.000 traktora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik