Samit žena lidera – podrška jačanju ženskog preduzetništva

Bez autora
Jan 28 2020

Prvi „Samit žena lidera“, koji će okupiti više od 200 preduzetnica, predstavnica institucija, ministarstava, fondova i poslovnih asocijacija, biće održan 28. i 29. februara u Vrdniku.

Direktorka Sektora preduzetništva PKS Branislava Simanić ističe da je cilj tog skupa ekonomsko osnaživanje žena i unapređenje ženskog preduzetništva u Srbiji.

PKS snažno podržava preduzetništvo sa posebnim akcentom na žensko preduzetništvo koje predstavlja snažan resurs novog zapošljavanja, rekla je Simanić na konferenciji za novinare. Podseća da je u Komori formirana Sekcija za žensko preduzetništvo koja okuplja veliki broj članica i svakoga dana je sve veće interesovanje.

Kroz rad Sekcije, po rečima Simanić, preduzetnice imaju mogućnost da pokreću inicijative za izmene i dopune određenih zakonskih rešenja i da daju predloge za unapređenje ambijenta poslovanja. Predsednica Sekcije za žensko preduzetništvo, modna kreatorka i preduzetnica, Suzana Perić kaže da su stalne aktivnosti Sekcije umrežavanje žena preduzetnica, održavanje besplatnih radionica i saradnja sa drugim asocijacijama.

Sekcija, kako je navela, ima sve više članica, a danas se pridružilo više od pet novih. „Imamo ozbiljne asocijacije žena privrednika koje su sve više sa nama“, kaže Perić, koja je i urednica najstarijeg ženskog modnog časopisa "Bazar".

Potpredsednica Sekcije za žensko preduzetništvo Danijela Golić rekla je da će žene lideri na dvodnevnoj konferenciji u Vrdniku imati priliku da učestvuju u velikom broju predavanja, na panelima i razgovorima. Najavila je da će prvog dana skupa žene iz biznisa podeliti tajne svog uspeha i predstaviti svoje uspešne poslove, ali i izazove sa kojima se susreću u svakodnevnom poslovanju.

Preduzetnice će imati priliku da se upoznaju sa mogućim izvorima finansiranja, a Golić kaže da će biti predstavljeni programi za finansiranje EBRD-a, Fonda za razvoj i Razvojne agencije Srbije i predavanje na temu EU projekata. Drugi dan je namenjen predavanjima.

Na samitu će učestvovati i Sandra Stevanović, mlada preduzetnica koja se bavi sakupljanjem i prodajom tartufa i posluje pet godina. Tartufe, kaže, sakupljaju po šumama u Srbiji, zadovoljni su poslom, a svoje gotove proizvode od crnih i belih tartufa izvoze u Španiju, Nemačku i SAD i plan je i izvoz u Francusku.

„Posao se širi iz dana u dan, zadovoljni smo“, rekla je Stevanović i ispričala da je na početku bilo teško i da su razmišljali da možda odustanu, ali da su ipak prebrodili sve prepreke, pre svega finansijske prirode.

Samit na Fruškoj Gori će, kaže, sigurno biti prilika da nešto novo nauče.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik