Šećer u prahu košta čak četiri puta više od osnovne namirnice

Bez autora
Feb 26 2021

Svaki prerađeni proizvod skuplji je od izvorne sirovine. Tako se može očekivati da i šećer u prahu košta više nego običan kristal. Ipak, pitanje je da li je realno i opravdano da ta razlika bude 400 odsto. Udruženja za zaštitu potrošača smatraju da je - nedopustivo!

Kilogram šećera u prodavnicama je oko 70 dinara, dok toliko košta 250 grama njegovog praha "šećera C" koji pakuje kompanija "Dr Etker". Nekoliko dinara su jeftinije cene kod drugih proizvođača, dok samo jedan trgovinski lanac kao robnu marku prodaje 500 grama za svega 28,99 dinara, što je verovatno i realna cena!

Čitaoca koji se javio "Potrošačkoj korpi" zanimalo je šta to toliko poskupljuje namirnicu koju svakodnevno koristimo.

- Mlevenje šećera je dodatni tehnološki proces i kao takav nosi određene operativne troškove. Samim tim je njegova cena viša u odnosu na kristal šećer - navode u kompaniji "Dr Etker". - Što se tiče odnosa cena kristal šećera i šećera u prahu, on je takav u ove dve kategorije nevezano od našeg brenda.

Osim ogromne razlike u cenama u odnosu na sirovinu, potrošačima smeta i nelogičnost da je povoljnije kupiti dva manja pakovanja od po 250 grama, nego jedno od pola kilograma.

- Umesto da bude obrnuto, manja pakovanja prodaju se za 73 dinara, a dvostruko veća za 154 dinara - kaže naš čitalac Jovan D. koji nam je ukazao na ovaj propust. - Po svim pravilima trgovine, logično je da bude isplativije kupiti veću kesu nego dve manje.

U "Dr Etkeru", međutim, kažu da su za ovu pojavu krivi trgovci.

- Odnos cena između artikala šećer u prahu 250 i 500 grama u našem cenovniku je takav da je povoljnija cena za pola kilograma od cene dve vreće od po 250 grama - tvrde u ovoj kompaniji. - Što se, međutim, tiče cena na polici kod naših kupaca, na nju ne utičemo. Zakon o zaštiti potrošača je jasno definisan da je kupac slobodan da cenu formira samostalno i da je zabranjeno uticati ili sugerisati na bilo koji način na formiranje cena na polici.

Da je cena od oko 300 dinara za kilogram šećera paprena, pa makar bio i najfinije samleven, smatra Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača. Kako kaže, da u Srbiji, kao u većini drugih zemalja, važe tržišno-ekonomska pravila, takvi "pikovi", nelogični i neobjašnjivi u formiranju cena, ne bi bili mogući.

- Zakon je takav da trgovcima dozvoljava da zidaju cene, da postavljaju prevelike marže i ignorišu pravila tržišne utakmice, bez ikakve obaveze da fomirane cene budu realne - kaže Bogosavljević.

- Najniža cena tog mlevenog šećera, pronađena u jednom trgovinskom lancu je verovatno i realna. Čak i na najvećim sniženjima, nijedan trgovac neće sniziti cenu ispod realne. To mnogo govori i o ovom konkretnom proizvodu, koji je bez sumnje neopravdano skup, čak i ako se uzmu u obzir svi elementi koji utuču na formiranje cene - finije pakovanje mlevenog šećera, više ambalaže za jedan kilogram, jer se šećer u prahu pakuje u manje vreće i sam tehnološki proces, mašine, amortizacija i radna snaga.

Prema rečima našeg sagovornika, na domaćem tržištu se pojavljuju samo dva proizvođača ove namirnice, pa je u takvim uslovima jednostavno graditi monopolski položaj na tržištu i diktirati nerealne cene. Osim toga, Bogosavljević smatra da se i uticajno ime ili brend mogu lako izgubiti uz nekorektan odnos prema potrošačima.

Kupcima preostaje da obrate pažnju kada kupuju ovaj, kao i druge proizvode, a onima koji ga često koriste za slatkiše i poslastice, ispada jeftinije da uključe svoj aparat za mlevenje.

Visoke marže

Nigde u svetu marže na robu nisu kao u Srbiji - smatra Bogosavljević. - One su najmanje dva puta veće od onih koje su u Evropi. Time dobijamo da su maloprodajne cene u Srbiji od 15 do 20 odsto više od realnih, kakve bi mogle da budu da su kupci informisani i da mogu lako da izaberu gde je najpovoljnije.

Domaća pravila

Čak i veliki trgovinski lanci, koji svuda u svetu funkcionišu po standardnim tržišnim pravilima i važe za povoljne, kada dođu u Srbiju, menjaju kurs i pravila ponašanja - tvrdi Bogosavljević. - U početku nude niže cene, a kada uvide kako funkcionišu stvari u našoj zemlji, na proizvodima se pojave veći brojevi. Brzo prihvate pravilo zarade preko noći. Najčešći trik je da se snize cene grupi proizvoda, a na kontu toga, većina drugih poskupe i tako se dođe na nivo da trgovac ne izgubi ništa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik