Sedam zanimljivih činjenica o ekonomiji Indije

M.D.
Dec 02 2021

Indija je specifična po mnogo čemu. Ukoliko se fokusiramo samo na ekonomiju, otkrivamo da je njena privreda sedma na svetu po veličini nominalnog BDP-a, te da se očekuje njen dalji rast na više pozicije.

Takođe je i najbrže rastuća ekonomija na svetu, a sa populacijom od preko 1,3 milijardi ljudi, u budućnosti zasigurno možemo očekivati procvat mnogih industrija.

Međutim, ono što u velikoj meri usporava privrednu ekspanziju jeste korupcija na svim nivoima vlasti, kao i endemski ratovi koji muče mnoge od 29 indijskih država. Ali, ukoliko ove probleme sklonimo po strani, Indija je i dalje veliki igrač na globalnom tržištu i dom 10 najbrže rastućih gradova na svetu! U nastavku vam donosimo nekoliko interesantnih ekonomskih činjenica o ovoj zemlji za koje verujemo da će vas iznenaditi.

1. Indijska ekonomija zabeležila šestostruki rast za manje od 20 godina

Prema podacima Svetske banke, bruto domaći proizvod Indije 1999. godine iznosio je približno 459 milijardi dolara. U 2018. godini, ova zemlja je ostvarila rast od 2,726 milijardi dolara, što predstavlja šest puta veći iznoz u odnosu na uporedni period. I sve to za menje od dve decenije.

2. Veliki potencijal leži u porezima na imovinu

U Indiji postoji ogroman potencijal u vidu neiskorišćenog poreza na imovinu. Naime, satelitski snimci pokazuju da gradovi Bangalor i Džajpur prikupljaju svega između 5 i 20 odsto poreza od svih potencijalnih poreskih obveznika.

3. Poljoprivreda generiše više od 50% radnih mesta u Indiji

Indija je najveći svetski proizvođač mleka i drugi najveći proizvođač voća i povrća. Ova država je takođe veoma uspešna i u trgovini morskim plodovima. Zbog toga možda i ne čudi podatak da upravo ova privredna grana zapošljava više od polovine radno sposobnog stanovništva.

4. Izvoz goriva čini 15% ukupnog izvoza

Iako se većina Indijaca bavi poljoprivredom, ipak najveće prihode donosi izvoz mineralnih goriva. Tako je na primer 2018. godine ova zemlja izvezla naftne derivate u vrednosti od oko 48 milijardi dolara, od kojih je veći deo već rafinisan

5. Imaju najmlađu populaciju na svetu

Indija je poznata i kao „mlada nacija“ budući da ima ogroman broj ljudi mlađih od 25 godina, što se takođe smatra velikim razvojnim potencijalom u budućnosti. Računajući prosečnu starost Indijaca, utvrđeno je da su 20 godina mlađi od Japanaca. Statistika govori da čak 62,5% stanovništva Indije spada u radno sposobnu grupu od 15 do 59 godina.

6. Indija je najveći svetski potrošač zlata

Indija predstavlja najvećeg svetskog potrošača zlata i ima 10. najveće rezerve ovog metala na svetu. Podaci za 2021. godinu govore da rezerve zlata iznose 743.84 metričkih tona, dok su samo u 2019. godini rezerve iznosile 607 tona. Inače, preko 80% tržišta nakita u ovoj zemlji čini upravo zlatni nakit.

7. Indija je na svetskom vrhu u pružanju IT usluga ka inostranstvu

Uslužni sektor Indije je industrija vredna 47 milijardi dolara. Budući da su troškovi zapošljavanja niski, kao i da radnici govore engleski jezik, ogroman broj kompanija širom sveta otvara svoja predstavništva i kancelarije za korisničku podršku upravo u ovoj zemlji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik