Šest zanimljivih činjenica o Kritu

M.D.
Jul 26 2021

Grčka tradicionalno privlači veliki broj turista iz Srbije, a čini se da ovaj trend ne posustaje ni u pandemijskoj godini.

Bilo da su u pitanju grčka hrana, muzika, tradicija, prirodne lepote ili poseban mediteranski šarm, naši turisti se uvek rado vraćaju u ovu zemlju i otkrivaju nove destinacije za savršen odmor. Pa tako, u poslednjih nekoliko godina postaje sve popularnije i stecište minojske civilizacije – magično ostrvo Krit, a za to postoji više razloga.

Krit predstavlja najveće i najjužnije grčko ostrvo sa dužinom obale od 1.040 kilometara. Na njemu se nalazi čak nekoliko plaža koje godinama unazad zauzimaju visoka mesta na listi najlepših na svetu" Bogata istorija koja datira još iz 7. milenijuma pre nove ere, 360 sunčanih dana u godini, najstarija vina u Evropi, kristalno čisto more… samo su neki od razloga zbog kojih turisti tvrde da se Krit razlikuje od ostalih grčkih ostrva.

Rodno mesto Zevsa, idealno je za sve one koji od letovanja žele nešto više od uživanja na plaži. Ostrvo osvaja posetioce na prvi pogled, a imajući u vidu njegove demografske i geografske karakteristike, gotovo je nemoguće obići ga za vreme jednog prosečnog letovanja od 10 dana. Možda je to još jedan od razloga zbog kog se turisti ovde uvek iznova vraćaju.

Ukoliko još uvek niste doneli odluku o ovogodišnjoj destinaciji za odmor, u nastavku vam donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o Kritu za koje verujemo da će vam pomoći u konačnom odabiru.

1. Krit ima najstariju istoriju u Evropi

Iskopine u palati Knosos kod Irakliona otkrivaju da prva naselja na ostrvu Krit datiraju još iz 7. milenijuma pre nove ere! Ipak, Krit je najpoznatiji po Minojskoj civilizaciji, nastaloj 3000 godina p. n. e upravo na ovom ostrvu. Minojci su bili prva civilizacija koja je na Kritu gajila ovce, svinje, koze, stoku i imala pse. Izumeli su kovanice, novac, trgovinu, urbani život i mornaricu, dok je ostatak Evrope daleko zaostajao za njima. Palata u Knososu, nazvana Minosova palata, jedan je od najznačajnijih arheoloških lokaliteta na ostrvu. Smatraju je najvećim i najsloženijim spomenikom kritske arhitekture, što je doprinelo tome da ovu građevinu antički izvori nazivaju Lavirintom.

2. Zevs je rođen na Kritu

Legenda kaže da se na Kritu rodio Zevs, vrhovni bog iz grčke mitologije, dete titana Hronosa i njegove supruge Reje. Kako je Hronos pre Zevsa progutao svako prethodno dete bojeći se da će ga neko od njih zbaciti sa prestola, njegova majka Reja je odlučila da se porodi i sakrije dete u planini Ida, ne bi li ga spasila od okrutnog oca. Tako je svom mužu umesto deteta predala kamen umotan u odeću koji je Hronos pojeo, a Zevsa su u Kritskim planinama odgajale mitske nimfe.

3. Minotaur je živeo i preminuo na Kritu

Priča o Minotauru i Arijadninom klupku takođe se odigravala  na Kritu. Čudovište polu-bik polu-čovek po imenu Minotaur, živelo je u gore pomenutom lavirintu ispod palate Knosos. Prema legendi, ovo mitsko biće je ustvari sin kraljeve žene Pasifaje i bika. Kralj Minos, žaleći zbog njegove ružnoće, sagradio je lavirint iz kojeg je nemoguće izaći u kome je Minotaur je lutao i hranio se grčkim mladićima i devojkama koje su mu slali kao taoce. Predanje kaže da ga je ubio Tezej uz pomoć kraljeve ćerke Arijadne, koja mu je rekla da se iz lavirinta može izaći na samo jedan način: da se klupko konca odmotava od početka lavirinta, te da se onda po njemu vraća.

4. Zahvaljujući Herkulu, sve životinje na Kritu su bezopasne

Iako je bilo slučajeva da su se turisti na Kritu uplašili zmija, za tim zapravo nije bilo potrebe, jer na ostrvu nema otrovnih gmizavaca. Krićani za to duguju zahvalnost hrabrom Herkulu, koji je prema legendi iz poštovanja prema Zevsu i njegovom mestu rođenja uništio sve opasne životinje koje su hodale ili gmizale Kritom.

5. Masline na Kritu su najstarije u Grčkoj

Istraživanja pokazuju da se najstarija stabla maslina u Grčkoj nalaze na Kritu, gde rastu već 5.000 godina unazad. Najstarije sertifikovano maslinovo stablo staro je više od 2.000 godina i nalazi se u selu Vouves. Neverovatno je da ovo stablo i danas daje plodove, imajući u vidu da je prosečan životni vek jednog stabla između 300 i 600 godina. Inače, maslinovo ulje sa Krita važi za najbolje u celoj zemlji.

6. Legenda o Ikaru se odigrala na Kritu

Još jedna priča iz grčke mitologije vezuje se za ostrvo Krit i palatu u Knososu, a u pitanju je čuvena legenda o Ikaru. Naime, kada je Dedal, po naređenju kralja Minosa, konačno završio sa izgradnjom lavirinta, postao je i njegov prvi zatočenik, jer kralj nije želeo da se istina o postojanju lavirinta proširi. Kako bi se oslobodio i napustio ostrvo, Dedal je odlučio da sebi i svom sinu Ikaru napravi krila, uvezavši velika pera koncima, a manja voskom tako da su ona ličila na ptičija krila. Kada su nakon silnog uvežbavanja konačno bili spremni za beg, Dedal je upozorio Ikara da ne leti ni previsoko, a ni prenisko, jer, ukoliko leti previsoko sunce će otopiti vosak, a ako leti prenisko, morska pena će natopiti krila i više neće moći nastaviti sa letom. Kada su krenuli, Ikara su opčinile nebeske visine, te je poleteo previsoko gde je jako kritsko sunce rastopilo vosak na njegovim krilima i odvelo ga u smrt. Dedal je uspeo da stigne na Siciliju, gde je sagradio hram u čast boga Apolona, a krila je okačio kao žrtvu bogu. Mesto gde se Ikar utopio nazvano je Ikarijom.

Ocenite tekst
Komentari
  • Goran

    Jul 27 2021
    Odlican tekst !
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik