Smanjenje broja dozvola za investitore u oblasti energetike

Bez autora
Dec 16 2012

Ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović predstavila je danas Plan prioritetnih projekata iz oblasti energetike i zaštite životne sredine i uputila poziv zainteresovanim investitorima da ulažu u te projekte. Procenjeno je da vrednost investicija u te projekte, koji su po prvi put objedinjeni na jednom mestu, iznosi od 7 do 12 milijardi evra, a kroz realizaciju tih poslova mogle bi biti otvorene na desetine hiljada radnih mesta. Takođe, i privredni rast Srbije bi mogao biti optimističniji ukoliko se krene u realizaciju svih investicija. Svi zainteresovani investitori treba da se obrate resornom ministarstvu za sve probleme sa kojima se suočavaju. Ministarstvo će smanjiti broj dozvola za investitore koji treba da ulažu u oblasti energetike i zaštite životne sredine, pri čemu će umesto 27 ubuduće biti potrebno samo pet takvih dokumenata.

Smanjenje broja dozvola za investitore u oblasti energetikeMinistar energetike, razvoja i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović predstavila je danas Plan prioritetnih projekata iz oblasti energetike i zaštite životne sredine i uputila poziv zainteresovanim investitorima da ulažu u te projekte.

Mihajlović je u Domu Vojske Srbije istakla da je procenjeno da vrednost investicija u te projekte, koji su po prvi put objedinjeni na jednom mestu, iznosi od 7 do 12 milijardi evra, i navela da bi kroz realizaciju tih poslova mogle biti otvorene na desetine hiljada radnih mesta.

Ona je ukazala na to da bi i privredni rast Srbije mogao biti optimističniji ukoliko se krene u realizaciju svih investicija, i ponovila da svi zainteresovani investitori treba da se obrate resornom ministarstvu za sve probleme sa kojima se suočavaju.

Prema njenim rečima, Ministarstvo će smanjiti broj dozvola za investitore koji treba da ulažu u oblasti energetike i zaštite životne sredine, pri čemu će umesto 27 ubuduće biti potrebno samo pet takvih dokumenata.

Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da je energetika veliki potencijal za razvoj Srbije, ali i ocenio da u tom sektoru nije ostvaren dovoljan napredak.

Dežer je najavio podršku naporima Srbije da ispuni postavljene ciljeve, i podsetio na to da je Unija do sada uložila više od 500 miliona evra u energetski sektor naše zemlje.

Investitorima su potrebni zanimljivi projekti iz te oblasti čiji je krajnji cilj uspostavljanje održivog energetskog sektora i stabilnog energetskog snabdevanja. Potrebno je liberalizovati tržište i napraviti tarife koje odražavaju troškove proizvodnje kako bi se podstakli unapređenje energetskog sektora i nove investicije, poručio je Dežer.

On je podsetio na to da Unija uvozi polovinu energije i da je u tom smislu zavisna, i ponovio da razvoj energetike može podstaći i ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta. Taj sektor u EU donosi 25 posto bruto domaćeg proizvoda i zapošljava 3,5 miliona ljudi.

Prezentaciji prioritetnih projekata iz oblasti energetike i zaštite životne sredine prisustvovali su i ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović, generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko i predsednik Saveta stranih investitora u Srbiji Kostin Bork.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik