Smernice za razvoj domaće poljoprivrede u narednoj deceniji

Bez autora
Jan 29 2014

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dragan Glamočić izjavio je danas da Nacrt strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja 2014–2024. godine definiše smernice za prilagođavanje poljoprivrede Srbije zahtevima i standardima EU. Glamočić je na predstavljanju ove strategije u Narodnoj banci Srbije objasnio da ona obuhvata predlog mera i uslova u oblasti domaće poljoprivrede od značaja za pristup Uniji, uz napomenu da su osnovna polazišta u njenom kreiranju bile smernice Zajedničke agrarne politike EU. Strategija će se posebno baviti unutrašnjim, ali i opštim izazovima, kao što su klimatske promene, ekonomska globalizacija i priključivanje EU, naveo je ministar. On je ukazao na to da je donošenje ovog dokumenta od velike važnosti za Srbiju, s obzirom na to da on postavlja realne okvire razvoja poljoprivrede i ruralnih područja za narednu deceniju.

Smernice za razvoj domaće poljoprivrede u narednoj decenijiMinistar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Dragan Glamočić izjavio je danas da Nacrt strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja 2014–2024. godine definiše smernice za prilagođavanje poljoprivrede Srbije zahtevima i standardima EU.

Glamočić je na predstavljanju ove strategije u Narodnoj banci Srbije objasnio da ona obuhvata predlog mera i uslova u oblasti domaće poljoprivrede od značaja za pristup Uniji, uz napomenu da su osnovna polazišta u njenom kreiranju bile smernice Zajedničke agrarne politike EU.

Strategija će se posebno baviti unutrašnjim, ali i opštim izazovima, kao što su klimatske promene, ekonomska globalizacija i priključivanje EU, naveo je ministar.

On je ukazao na to da je donošenje ovog dokumenta od velike važnosti za Srbiju, s obzirom na to da on postavlja realne okvire razvoja poljoprivrede i ruralnih područja za narednu deceniju.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Danilo Golubović istakao je da strategija definiše ciljeve i prioritete institucionalnih reformi poljoprivrede, uz poseban akcenat na razvoju sela.

Ovaj dokument određuje i okvire budžetske podrške koji nedvosmisleno reflektuju razvojno opredeljenje nove strategije, naglasio je Golubović i napomenuo da je koncept održivog razvoja jedan od principa na kojima je ona zasnovana.

Prema njegovim rečima, najbolji pokazatelj kojim putem treba da ide razvoj poljoprivrede predstavljaju statistički podaci, koji pokazuju da je od 6.158 naselja u Srbiji 5.965 seoskih, da seosko stanovništvo čini 40,6 odsto ukupnog stanovništva, kao i da je svaki peti stanovnik sela stariji od 65 godina.

U 2024. godini, kako je istakao, poljoprivreda Srbije treba da bude sektor čiji je razvoj zasnovan na znanju, modernim tehnologijama i standardima, uz puno uvažavanje osetljivog položaja mladih i žena.

Ambasador Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denio podsetio je na to da Francuska i Evropska unija pridaju veliki značaj poljoprivredi, kao i da poljoprivredni budžet čini 40 odsto ukupnog budžeta EU.

On je naglasio da je zbog toga veoma značajno da se Srbija, koja ima veliki poljoprivredni potencijal, dobro pripremi za pridruživanje Uniji, i ocenio da potencijal sam po sebi nije dovoljan, već on treba da bude razrađen strategijom.

Naredni period je veoma važan za razvoj poljoprivrednog sektora Srbije, a zadatak Vlade jeste da razvija potrebne strukture za primanje pomoći od EU, zaključio je ambasador Francuske.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik