Srbija godinama u negativnom društvu zemalja sa najvećom nejednakosti

Bez autora
Sep 21 2020

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov rekao je danas da Srbija ima pet procentnih poena veću nejednakost nego prosek EU, a skoro 15 procentnih poena veću nejednakost nego Slovačka, koja je zemlja sa najmanjom nejednakošću.

Na simpozijumu "Nejednakost u Srbiji" u SANU, Altiparmakov je naveo da je Srbija godinama u negativnom društvu zemalja sa najvećom nejednakosti u čitavoj Evropi.

Altiparmakov je rekao da Slovačka i Srbija imaju sličan poreski sistem i naveo da bi se, kada bismo primenili slovački poreski sistema, koji u odnosu na naš ima duplo veći neoporezivi cenzus, nejednakost u Srbiji smanjila za 1,3 procentna poena.

Rekao je da je ključni krivac za jaz nejednakosti između Srbije i Slovačke nejednakost tržišnog dohotka, a ne poreska i socijalna politika.

Ekonomista Gordana Matković kaže da je u Srbiji nejednakost veoma visoka u odnosu na zemlje EU i da je, prema evropskoj anketi o prihodima i uslovima života (SILK) iz 2018, samo u Litvaniji i Bugarskoj veća nego kod nas.

Navela je da među 10 odsto najsiromašnijih u našoj zemlji, 35 odsto domaćinstava nema nikakva prihod.

Matković je rekla da u suštini 40 odsto među najsiromašnijima u Srbiji nemaju dohodak ili je on negativan, ali i navela da je značaj dohotka u naturi u Srbiji najveći za siromašnije.

Pozivajući se na podatke iz 2017. godine analize SILK, Matković kaže da pojedinac u Srbiji koji je među 10 odsto najsiromašnijih mesečno raspolaže sa svega 2.700 dinara, a tročlana porodica sa samo 4.700 dinara.

Ona je, međutim, navela, da se postavlja pitanje da li su realno sagledani najniži dohoci u različitim zemljama koje koriste evropsku anketu SILK.

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić kaže da se nejednakost značajno smanjuje što je veći nivo javnih rashoda, odnosno ulaganja u obrazovanje i zdravstvo.

On je rekao da je pouzdanost merenja podataka o nejednakosti problematična, naročito u manje razvijenim zemljama.

Skup u SANU su otvorili predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović i predsednik SANU Vladimir Kostić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik