Stočarstvo u Vojvodini propada

Bez autora
Oct 31 2011

Stočarstvo Vojvodine već nekoliko decenija se nalazi u krizi, o čemu svedoči činjenica da ta grana u bruto-društvenom proizvodu poljoprivrede pokrajine učestvuje sa svega 23,9 odsto. Nisko učešće stočarstva u BDP-u vojvođanske poljoprivrede dokaz je nedovoljne razvijenosti poljoprivrede i ekstenzivne proizvodnje. Dokaz da umire stočarstvo Vojvodine je podatak da je u stajama 1962. godine bilo 497.000 grla, a od toga 228.000 priplodnih goveda. Na početku ove godine u stajama je bilo samo 224.808 grla, a od toga 101.665 priplodnih grla. Nestaju goveda, sve manje ih je u stajama, pa ne može ni da se ispuni kvota izvoza bebi - bifa prema EU. Primera radi, ta kvota iznosi 8,875 tona, a lane je izvezeno iz Srbije samo 1.000 tona. Slična situacija je i sa svinjama, pa sad u oborima ima samo 1,3 miliona svinja od čega je svega 152.055 priplodnih grla.

Stočarstvo u Vojvodini propadaStočarstvo Vojvodine već nekoliko decenija se nalazi u krizi, o čemu svedoči činjenica da ta grana u bruto-društvenom proizvodu poljoprivrede pokrajine učestvuje sa svega 23,9 odsto, objavljeno je u "Koraku", časopisu Privredne komore Srbije.

Kako je istaknuto, nisko učešće stočarstva u BDP-u vojvođanske poljoprivrede dokaz je nedovoljne razvijenosti poljoprivrede i ekstenzivne proizvodnje.

"Dokaz da umire stočarstvo Vojvodine je podatak da je u stajama 1962. godine bilo 497.000 grla, a od toga 228.000 priplodnih goveda. Na početku ove godine u stajama je bilo samo 224.808 grla, a od toga 101.665 priplodnih grla", izjavio je sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Vojvodine Đorđe Bugarin.

"Nestaju nam goveda, sve manje ih je u stajama, pa nismo u stanju ni da ispunimo kvotu izvoza bebi - bifa prema EU. Primera radi, ta kvota iznosi 8,875 tona, a lane je izvezeno iz Srbije samo 1.000 tona",istakao je on.

Bugarin je ukazao da je teladi sve manje u tovu, "ono malo što imamo mi izvozimo".

Slična situacija je i sa svinjama, rekao je Bugarin, dodajući da sad u oborima ima samo 1,3 miliona svinja od čega je svega 152.055 priplodnih grla.

Prema njegovim rečima, nije dobra politika da se izvozi kukuruz u susedne zemlje, dok su prazni obori za tov stoke u Srbiji.

Bugarin je kao primer naveo izvoz kukuruza iz Srbije u Makedoniju, a potom uvoz tovljenika iz te iste zemlje.

On je istakao i da bi agrarni budžet naredne godine trebalo da iznosi najmanje šest odsto repubilčkog budžeta, kao i da je potrebno obezbediti podsticaje proizvodnje kvalitetnog junećeg mesa u sistemu "krava - tele" i bolje iskorišćavanje pašnjaka i livada.

Kada se krene u veći tov svinja mora se obezbediti uvođenje plaćanja svinja na liniji klanja prema kvalitetu mesa, a uz sve to mora otpočeti sa proizvodnjom sitnih životinja, ćuraka, patki, gusaka, naveo je Bugarin.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik