Sud naredio Tviteru da Masku da dokumenta koja traži: Milijarder odneo prvu pobedu pred sudski spor sa društvenom mrežom

Bez autora
Aug 16 2022

Elon Mask će dobiti neke od dodatnih informacija koje je tražio od Tvitera (eng. "Twitter") u tužbi protiv njega, a pokušava da dobije još više, saznaje Insajder.

Sudija Ketlin St. Džud MekKormik u ponedeljak je naložila Tviteru da delimično postupi po zahtevu Maskovih advokata za prinudu. Oni su zatražili dokumente od 22 dodatna radnika Tvitera za koje su rekli da imaju informacije o kompanijskom procesu analize neželjene pošte ili „bot“ naloga.

Tviter već predaje informacije od nekih 41 takozvanog „čuvara“ informacija kao deo slučaja.

Maskov zahtev da se pribavi dodatna dokumentacija podnet je prošle nedelje poverljivo, što znači da se ne pojavljuje u sudskom spisu. Niti njegove protivtužbe u kojima se Tviter optužuje za lažnu „šemu“ oko njegovih korisničkih brojeva i metrika. Nalog sudije Mekormika stavljen je na uvid u spis.

Maskovi advokati su takođe ove nedelje podneli još jedan poverljivi zahtev za prinudu, rekla je osoba upoznata sa slučajem. Mask sada želi da primora Tviter da preda više informacija o svojim korisničkim podacima i prikupljanju i metodama analize. Musk je mesecima tvrdio da je Tviter odbio da preda sve podatke koje je tražio. Očekuje se da će sudija Mekormik odlučiti o ovom novom zahtevu ove nedelje.

U međuvremenu, Tviter je sada „u obavezi da prikuplja, pregleda i proizvodi dokumente“ od Kaivona Beikpoura, bivšeg generalnog menadžera platforme za potrošače, prema kratkom nalogu sudije.

Beikpur se pridružio Tviteru 2018. godine pod tadašnjim izvršnim direktorom Džekom Dorsijem. Dorsijeva zamena Parag Agraval otpustila je Beikpura u maju, zajedno sa nekoliko drugih rukovodilaca. Bejkpur je na Tviteru napisao da nije njegova odluka da napusti kompaniju.

Dok su Muskovi advokati tražili izradu dokumenata od mnogih dodatnih zaposlenih na Tviteru, sudija Mekormik je samo popustio na Beikpura. Na svom položaju koji je nekoliko godina vodio stranu potrošačkih proizvoda na Tviteru, počevši kao šef potrošačkih proizvoda, Beikpour verovatno ima uvid i dokumentaciju u vezi sa analizama bota koje Mask traži. Maskovi advokati su takođe tražili informacije od drugih zaposlenih, od srednjeg do nižeg nivoa, rekla je osoba upoznata sa situacijom.

Odluka sudije Mekormika donela je Masku retku pobedu u tužbi koju je Tviter podneo prošlog meseca u pokušaju da primora milijardera da ispuni svoj dogovor o kupovini platforme za 44 milijarde dolara. Na inicijalnom saslušanju između dve strane, sudija Mekormik stao je na stranu Tvitera i složio se da bi njegov slučaj protiv Maska mogao da se nastavi do oktobra.

Mask je, sa svoje strane, u poslednje vreme zauzeo manje agresivan stav na Tviteru. Barem javno. Skoro dve nedelje nije tvitovao o kompaniji ili slučaju. Prošle nedelje je prodao deonice Tesle u vrednosti od skoro 7 milijardi dolara, rekavši da je to bio napor da se pripremi ako mu na kraju bude naređeno da kupi Tviter.

Akcije Tvitera su se nedavno oporavile, porasle za 16% u poslednjih mesec dana i sve bliže i bliže 54,20 dolara po akciji za koju je Musk prvobitno pristao da kupi kompaniju. Takav oporavak će verovatno otežati svaki Maskov pokušaj da tvrdi da kompanija jednostavno nije vredna onoga što je on pristao da plati za nju. Ljudi bliski dogovoru su ranije rekli za Insajder da je Maskova iznenadna opsesija da botovi razbijaju posao predstavljala potez da jednostavno dobije kompaniju za manje novca, pošto je berza krenula na preokret, što je značajno uticalo na njegovo lično bogatstvo.

Muskovo bogatstvo je u velikoj meri vezano za Tesline akcije, koje su takođe porasle poslednjih nedelja. Nakon što su u junu pale na godišnji minimum, akcije Tesle su sada nešto manje od 928 dolara, što je samo 24% niže od njihovog maksimuma svih vremena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik