Sve manje Srba traži posao u inostranstvu

Bez autora
Apr 26 2024

Opada udeo Srba koji traže posao u inostranstvu.

Selidba u inostranstvo radi posla i dalje je san mnogih radnika širom sveta, pri čemu 23% profesionalaca aktivno traži poslove u drugim zemljama, a 63% izražava opštu spremnost da to učini.

Što se tiče Srba, samo 11% njih aktivno traži posao u inostranstvu, pokazuje novi izveštaj koji su objavili Boston Consulting Group (BCG), The Network i The Stepstone Group. Izveštaj se zasniva na odgovorima više od 150.000 radnika iz 188 zemalja, prenosi eKapija.

Prema anketi, koja je ponovljena 2023. godine nakon 2018. i 2020, najpopularnije destinacije globalno za tražioce posla su Australija, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo i Nemačka, dok su najpopularniji gradovi Amsterdam, Dubai, Abu Dabi i Njujork, uz London. Srbija je rangirana kao 106. poželjna destinacija za rad u inostranstvu, što je napredak u odnosu na 108. mesto iz 2018.

Dok je 20% Srba aktivno tražilo posao u inostranstvu 2018. godine, taj broj je smanjen na 15% 2020. i dalje opao na 11% u 2023. godini. Za razliku od međunarodnih trendova, broj Srba koji bi prihvatili posao na daljinu za stranog poslodavca ostao je na 70% što je više od globalnog proseka od 66%, ali je nešto smanjen sa 73% iz 2020. godine. Globalno, ovaj broj je porastao sa 57% u 2020. godini.

Srbi bi najradije radili u Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj, ali među top 10 destinacija su takođe Sjedinjene Američke Države, Italija, Španija, Slovenija, Švedska, Norveška i Kanada. Više od globalnog trenda, 36% Srba bi radilo u inostranstvu na duži period, što znači na neodređeno vreme, u poređenju sa samo 29% na globalnom nivou.

Zemlje iz kojih bi ljudi želeli doći u Srbiju na rad su uglavnom Slovenija, Bosna i Hercegovina i Austrija. Najčešće navedeni razlozi za preseljenje u Srbiju bili su gostoljubiva kultura i porodično orijentisano okruženje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik