Sve teže poslovanje lizing kuća

Bez autora
Mar 21 2010

Prošle godine poslovanje kompanija iz oblasti industrije lizinga zabeležile su pad od oko 80 posto. Sve do 2008. godine Srbija je imala pravu „eksploziju“ u ovom sektoru poslovanja, a nabavka putničkih automobila na ovaj način bila je samo manji deo poslovanja lizing kompanija. Zakon o finansijskom lizingu trebalo je da omogući lakši i brži dolazak građevinskih mašina, opreme, agromašina, privrednih vozila i drugih neophodnih mašina za našu privredu kao i putničkih automobila. Pomaka ima i sve je manje automobila u ukupnim plasmanima lizing kompanija, a sve više mašina, opreme i privrednih. Neophodna su zakonska poboljšanja kako bi se nastavio razvoj lizinga. Lizing kuće idu ka gašenju. Poslovanje se drastično smanjilo zbog krize, a s druge strane lizing kompanije su pune novca koji nemaju gde da plasiraju. Istovremeno, finansijska policija i Poreska služba nalozile su im, posle detaljnih kontrola, da dodatno plate 10 miliona evra poreza za prošlu godinu. Veliki problem je i što se na kamatu koja se zaračunava plaća PDV u visini od 18 posto. Lizing je bitan za naše tržište, a potrebe srpske privrede su velike. Postojeći kapital lako će da se okrene na stranu gde je isplativije ulagati i otići iz Srbije.

Sve teže poslovanje lizing kućaProšle godine poslovanje kompanija iz oblasti industrije lizinga zabeležile su pad od oko 80 posto.

Sve do 2008. godine Srbija je imala pravu „eksploziju“ u ovom sektoru poslovanja, a nabavka putničkih automobila na ovaj način bila je samo manji deo poslovanja lizing kompanija.

Zakon o finansijskom lizingu trebalo je da omogući lakši i brži dolazak građevinskih mašina, opreme, agromašina, privrednih vozila i drugih neophodnih mašina za našu privredu kao i putničkih automobila. Pomaka ima i sve je manje automobila u ukupnim plasmanima lizing kompanija, a sve više mašina, opreme i privrednih. Neophodna su zakonska poboljšanja kako bi se nastavio razvoj lizinga.

Lizing kuće idu ka gašenju. Poslovanje se drastično smanjilo zbog krize, a s druge strane lizing kompanije su pune novca koji nemaju gde da plasiraju. Istovremeno, finansijska policija i Poreska služba nalozile su im, posle detaljnih kontrola, da dodatno plate 10 miliona evra poreza za prošlu godinu. Veliki problem je i što se na kamatu koja se zaračunava plaća PDV u visini od 18 posto.

Lizing je bitan za naše tržište, a potrebe srpske privrede su velike. Postojeći kapital lako će da se okrene na stranu gde je isplativije ulagati i otići iz Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik