Sve više ugašenih preduzeća

Bez autora
Oct 30 2011

Od početka godine primetan je trend smanjenja broja preduzeća u Srbiji, rezultat i drugog talasa krize koji se sve više oseća u zemlji. Veoma je izražen problem nedovoljne likvidnosti preduzeća i kompanije se "bore" da obezbede povoljnije izvore kreditiranja, kako bi mogle da opstanu na tržištu. Najveći problem malih i srednjih preduzeća su visoke dažbine, poreska i vanporeska opterećenja, kao što su razne takse, doprinosi. Treba razmotriti način na koji se može pomoći privrednicima, a sigurno postoje načini da se određeni nameti ukinu ili smanje ili da se kroz promenu procedura olakša preduzetnicima. U Srbiji opstane svaki peti novoosnovani biznis, a najviše propalih poslova ima u oblasti trgovine i usluga. Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da se od početka godine otvoren i ugašen najveći broj nespecijalizovanih trgovina na veliko. Na drugom mestu po broju propalih poslova su restorani i pokretni ugostiteljski objekti. Pored postojećeg Fonda za razvoj, Agencije za finansiranje i osiguranje izvoza i Razvojna banka će pružiti doprinos u većem finansiranju malog i srednjeg biznisa jer su za njihov razvoj najbitnija adekvatna finansijska sredstva pod povoljnim uslovima.

Sve više ugašenih preduzećaU Srbiji opstane svaki peti novoosnovani biznis, a najviše propalih poslova ima u oblasti trgovine i usluga. Ukoliko se ne obezbedi bolji poslovni ambijent za mala i srednja preduzeća, Srbija neće lako izaći iz krize, kaže Katarina Obradović-Jovanović iz Ministarstva ekonomije.

Od početka godine primetan je trend smanjenja broja preduzeća u Srbiji, rezultat i drugog talasa krize koji se sve više oseća u zemlji, rekla je Katarina Obradović-Jovanović iz Ministarstva ekonomije.

Obradović-Jovanović, rukovodilac Odeljenja za politiku razvoja malih i srednjih preduzeća kaže kako je izražen problem nedovoljne likvidnosti preduzeća i da se kompanije "bore" da obezbede povoljnije izvore kreditiranja, kako bi mogle da opstanu na tržištu.

Prema njenim rečima, najveći problem malih i srednjih preduzeća su visoke dažbine, poreska i vanporeska opterećenja, kao što su razne takse, doprinosi.

"Treba razmotriti način na koji se može pomoći privrednicima", rekla je Obradović-Jovanović, i dodala da sigurno postoje načini da se određeni nameti ukinu ili smanje ili da se kroz promenu procedura olakša preduzetnicima.

Prema procenama, u Srbiji opstane svaki peti novoosnovani biznis, a najviše propalih poslova ima u oblasti trgovine i usluga.

Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da se od početka godine otvoren i ugašen najveći broj nespecijalizovanih trgovina na veliko. Na drugom mestu po broju propalih poslova su restorani i pokretni ugostiteljski objekti.

Sredstva pod povoljnim uslovima

Obradović-Jovanović kaže da će pored postojećeg Fonda za razvoj, Agencije za finansiranje i osiguranje izvoza i Razvojna banka pružiti doprinos u većem finansiranju malog i srednjeg biznisa jer su za njihov razvoj najbitnija adekvatna finansijska sredstva pod povoljnim uslovima.

Zvaničnica Ministarstva je rekla da se razvoju malog i srednjeg biznisa u EU poklanja izuzetna pažnja, kao i da se izveštaj EU o praćenju i sprovođenju radi sa Organizacijom za evropsku saradnju uz podršku Evropske komisije. Prvi nacrt izveštaja bi trebalo da bude gotov do kraja godine, a izveštaj 2012. godine.

Evropska direktiva ima principe koji treba da se primene, kao pomoć internacionalizaciji MSP.

Obradović-Jovanović ističe, međutim, da treba biti realan u sagledavanju dubljih uzroka problema sektora malih i srednjih preduzeća u Srbiji i njihove nekonkurentnosti.

"Mi još uvek osećamo posledice izolovanosti naše zemlje, mi nemamo jaku privredu, velike sisteme, priliv stranih direktonih investicija još uvek nije toliki da bi omogućio sektoru da se kroz povezivanje sa velikim sistemima razvija", rekla je zvaničnica Ministastva.

Obradović-Jovanović je dodala da je prisutan problem malog lokalnog tržišta sa relativno skromnom kupovnom moći, a sa druge strane jakom konkurencijom iz drugih zemalja, kao i da nisu uspostavljeni lanci dobavljača što bi doprinelo razvoju malih i srdnjih preduzeća, a u zemlji imamo multinacionalne kompanije kojima je ta mreža neophodna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik