Titulu najskupljih stanova i dalje čuvaju Savski venac i Stari grad – Novi Sad sustiže Beograd

Bez autora
May 17 2022

Pandemija koronavirusa i trenutna kriza u Ukrajini uticale su na tržište nekretnina u Srbiji. Ivana Štrbac, načelnica Odeljenja za masovnu procenu vrednosti nepokretnosti pri Republičkom geodetskom zavodu, istakla je za Radio Beograd 1 da titulu najskupljih stanova na tržištu i dalje ljubomorno čuvaju prestoničke opštine Savski venac i Stari grad.

Ivana Štrbac je istakla u Jutarnjem programu da se slobodno može reći da su najviše cene po kvadratnom metru postignute na teritorijama dve opštine, Savski venac i Stari grad.

Kada je reč o novogradnji, najskuplji kvadrat u Srbiji je, navela je, plaćen 9.115 evra u Beogradu na vodi, dok je u starogradnji najviša cena od 4.902 evra zabeležena na Starom gradu.

Dodala je i da je u odnosu na prvi kvartal prošle godine, cena kvadrata u Beogradu na vodi skočila je za 4,4 odsto, dok je na Starom gradu skok cena starogradnje još izraženiji, devet posto.

Rast cena nekretnina beleži se u čitavoj zemlji i to sa procentima većim nego u glavnom gradu.

Novi Sad sustiže Beograd

"Slobodno možemo reći da Novi Sad polako sustiže Beograd. Prosečna cena starogradnje dostigla je 1.500 evra, što je rast od čak 21 procenat. I u novogradnji je prosečna cena po kvadratnom metru 1.500 evra, što predstavlja rast od 16 odsto. Takođe, kvadrat starogradnje u Nišu beleži rast od 23 posto, a u Kragujevcu pet procenata", rekla je Ivana Štrbac.

Nekretnine se kupuju i prodaju na teritoriji čitave zamlje u istom obimu, jedina razlika je u strukturi nepokretnosti koja je predmet kupoprodaje.

Istakla je da je čak 50 posto kuća prodato na teritoriji Vojvodine. Međutim, kada je reč o stanovima, garažnom prostoru i građevinskom zemljištu, tu dominiraju veliki gradovi, na prvom mestu Beograd.

Takođe, stanovi i građevinsko zemljište se u visokom procentu prodaju i na teritoriji Južnobačkog i Zlatiborskog okruga, dok su vikendice najtraženije u okolini Beograda i Novog Sada.

Rast tržišta nepokretnosti

Uprkos pandemiji i trenutnoj krizi u Ukrajini, ali i konstantnom rastu cena, u prvom kvartalu ove godine tržište nepokretnosti u Srbiji beleži rast od 6,7 odsto.

Interesantan je i podatak da je samo 12 posto nepokretnosti plaćeno kreditnim zaduživanjem, međutim, kada je reč o prometu stanova, taj procenat se kreće između 30 i 40 odsto.

Od faktora koji utiču na rast cena nekretnina najviše se izdvaja rast cena građevinskog materijala, ali i sve veća potražnja.

Naglasila je da na tržišnu cenu najviše utiče odnos ponude i potražnje, ali da smo svedoci da je došlo i do globalnog poremećaja na tržištu građevinskog materijala, kao i energenata, što je uslovilo rast cena u građevinarstvu.

"S druge strane, građani koji imaju novac žele da zaštite njegovu vrednost kupovinom nepokretnosti što povećava tražnju koju ponuda u ovom trenutku ne može da zadovolji, i kao posledicu imamo dalji rast cena. Uzimajući u obzir sve faktore koji na to utiču, zaista je teško prognozirati kretanje cena na tržištu nepokretnosti", zaključila je Ivana Štrbac.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik