Toyota i Lexus vozila u vrhu Liste ekoloških automobila

Bez autora
Aug 29 2012

Toyota i Lexus vozila su zauzela šest od prvih deset mesta na nedavno objavljenoj Listi ekoloških automobila, koju je objavio Nemački saobraćajni klub (Verkehrsclub Deutschland - VCD). Tako je Lexus CT 200h drugi u ukupnom poretku, a odmah posle njega sledi pet Toyotinih modela – Prius, iQ, Prius+, Auris Hybrid i Yaris Hybrid. U “kompaktnoj” kategoriji, Lexus CT 200h je osvojio prvo mesto, sa 7,83 poena, dok je Toyota Auris Hybrid sadašnje generacije osvojio drugo mesto, sa 7,33 poena. Toyota Prius i nedavno predstavljeni Toyota Prius+ sa sedam sedišta su osvojili prvo, odnosno drugo mesto u kategoriji “porodičnih automobile”. U istoj kategoriji, Toyota Verso-S 1.4 D-4D je osvojio osmo mesto, sa 5,95 poena. Najnoviji član Prius porodice, Prius+, je takođe osvojio prvo mesto i 7,38 poena u kategoriji modela sa sedam sedišta.

Izuzetni rezultati Toyota i Lexus vozila na Listi ekoloških automobilaToyota i Lexus vozila su zauzela šest od prvih deset mesta na nedavno objavljenoj Listi ekoloških automobila, koju je objavio Nemački saobraćajni klub (Verkehrsclub Deutschland - VCD).

Tako je Lexus CT 200h drugi u ukupnom poretku, a odmah posle njega sledi pet Toyotinih modela – Prius, iQ, Prius+, Auris Hybrid i Yaris Hybrid.

U “kompaktnoj” kategoriji, Lexus CT 200h je osvojio prvo mesto, sa 7,83 poena, dok je Toyota Auris Hybrid sadašnje generacije osvojio drugo mesto, sa 7,33 poena.

Toyota Prius i nedavno predstavljeni Toyota Prius+ sa sedam sedišta su osvojili prvo, odnosno drugo mesto u kategoriji “porodičnih automobile”. U istoj kategoriji, Toyota Verso-S 1.4 D-4D je osvojio osmo mesto, sa 5,95 poena.

Najnoviji član Prius porodice, Prius+, je takođe osvojio prvo mesto i 7,38 poena u kategoriji modela sa sedam sedišta.

Predstavljen početkom ove godine, Toyota Yaris Hybrid, francuske proizvodnje, proglašen je za najbolje ekološko vozilo kada su u pitanju emisije ugljen-dioksida, koje na ovom modelu iznose samo 79 g/km. Lexus CT 200h je i ove godine postigao izuzetan rezultat, pa je ukupno šesti po emisijama ugljen-dioksida, sa samo 79 g/km.

VCD je neprofitna organizacija koja promoviše ekološku i društveno održivu mobilnost. Ova organizacija je listu ekoloških automobila prvi put objavila 1989. godine, kada je i osnovana. Kriterijumi za procenu su zasnovani na sledećim faktorima: 60 posto emisije ugljen-dioksida, 20 posto zagađenje bukom, 15 posto emisije štetnih materija i 5 posto uticaj na životnu sredinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik