Trećina plate ode na kamate

Bez autora
Jan 27 2014

Građani veoma lako posežu za dozvoljenim minusom, pogotovo u situaciji kada su plate sve neredovnije, kako bi popunili kućni budžet. Mnogima je važno da što pre dođu do novca, bez obzira na to što je ova vrsta kredita i najskuplja. Kod nas su kamate od 25 do 40 odsto na godišnjem nivou, a upola manje su kod naših suseda i u zemalja Evropske unije. Prema podacima Udruženja banaka Srbije, 4,6 miliona korisnika tekućih računa raspolaže sa 47,6 milijardi dinara dozvoljenog minusa. Mnogi građani tokom cele godine koriste ovu uslugu, za koju i sami bankari kažu da je preskupa. Na njenu paprenu cenu ukazuje i Narodna banka Srbije.

Trećina plate ode na kamateGrađani veoma lako posežu za dozvoljenim minusom, pogotovo u situaciji kada su plate sve neredovnije, kako bi popunili kućni budžet. Mnogima je važno da što pre dođu do novca, bez obzira na to što je ova vrsta kredita i najskuplja.

Kod nas su kamate od 25 do 40 odsto na godišnjem nivou, a upola manje su kod naših suseda i u zemalja Evropske unije.

Prema podacima Udruženja banaka Srbije, 4,6 miliona korisnika tekućih računa raspolaže sa 47,6 milijardi dinara dozvoljenog minusa. Mnogi građani tokom cele godine koriste ovu uslugu, za koju i sami bankari kažu da je preskupa. Na njenu paprenu cenu ukazuje i Narodna banka Srbije.

- Minus po tekućem računu predstavlja najskuplju vrstu pozajmice, pa bi ga trebalo koristiti samo u krajnjoj nuždi - navode u NBS.

- Prednost „minusa“ u punom iznosu može se osetiti samo jednom, prvi put kada se iskoristi, dok će dugovanje na ime kamate, ako se pozajmica ne vrati blagovremeno, predstavljati veliko opterećenje za kućni budžet.

Šest plata unapred

Kod nas banke uglavnom odobravaju dozvoljeni minus u visini jedne plate. Ima, međutim, bankara koji nude i do tri, a pojedini i do šest plata. O tome koliko građana poseže za velikim iznosima minusa po tekućem računu nema podataka, ali u bankama kažu da svoje klijente upozoravaju kada im nude ovu uslugu.

Tako, na primer, kako navode u NBS, ako pretpostavimo da smo na početku godine iskoristili dozvoljeni minus od 40.000 dinara, uz mesečnu kamatu od 2,5 odsto, odnosno godišnje 34,5 odsto i da smo tokom 12 meseci bili neprekidno u pozajmici, obaveza samo za kamatu u tom periodu je 12.000 dinara, a pri tome i dalje ostaje dug od 40.000 dinara.

Još je skuplje ako se povremeno ili čak nekoliko meseci ulazi u takozvani „crveni“ minus. Kamate za nedozvoljeno prekoračenje po tekućem računu su i do 80 odsto godišnje. Zbog toga i bankari savetuju da se, ukoliko nedostaje novac za određene potrebe, razmotri mogućnost korišćenja kreditnih kartica sa kojima mogu da se plaćaju računi i na 12 rata bez kamate, kao i gotovinski krediti koji su duplo jeftiniji od dozvoljenog minusa.

Ako bi se uzeo zajam od 40.000 dinara na godinu dana, sa kamatom od 20 odsto, za 12 meseci bi se banci vratila kamata od 4.600 dinara, što je više od dva i po puta manje nego kada se koristi dozvoljeni minus.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik