Turska smanjila PDV turizmu na jedan odsto

Bez autora
Jul 15 2020

Kako bi bar privremeno pomogle turističkom sektoru koji je među najpogođenijima zbog pandemije, mnoge evropske zemlje donele su odluku o privremenom smanjenju PDV-a na turističke usluge, piše hrvatski portal Novac.hr.

Kako je objavio HOTREC, Evropsko udruženje hotela, restorana i ugostiteljskih objekata, na tu meru se za sada odlučilo 11 zemalja, među kojima nema Hrvatske, ali su ovde zato njeni ljuti turistički konkurenti, Grčka i Turska.

Tako je Turska za period od 1. aprila do 30. novembra 2020. donela odluku da će PDV u segmentu hotelijerstva sa ionako niskih osam pasti na samo 1 odsto, što je ujedno najniži PDV u bilo kom turističkom segmentu u Evropi.

Grci su, pak, odlučili da u segmentu usluživanja bezalkoholnih pića PDV smanje sa 24 na 13 odsto, a za hospitality je sa 13 na samo pet procenata.

U Hrvatskoj se trenutno turizam oporezuje po dve stope - 25 i 13 odsto, od čega je smanjena stopa uvedena tek nedavno, i to isključivo za segment pripreme i posluživanja jela i poslastica izvan ugostiteljskog objekta.

"Kad je u pitanju PDV, neki se pomaci jesu dogodili u poslednje vreme, ali mi i dalje imamo jednu od najviših stopa PDV-a za turizam, posebno u odnosu na naše konkurente. Smanjenje stopa PDV-a preduslov je za dizanje konkurentnosti u normalnim okolnostima, a u ovim okolnostima u kojima je svet podređen pandemiji, PDV je pitanje preživljavanja", napominje Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik