U Srbiji po broju krava farme najmanje

Bez autora
Dec 23 2012

U Srbiji su po broju krava, posle Alabanije, farme najmanje, tako da imamo 125.000 farmi sa po jednom kravom, 80.000 sa po dve i 50.000 po tri krave a samo oko 30 posto mleka je prve i ekstra klase. Takođe, u našoj zemlji je po farmi svega 2,8 muznih krava, dok je taj prosek u Evropskoj uniji 20. Takva situacija se mora promeniti i Ministarstvo poljoprivrede će se u narednom periodu znatno više posvetiti sektoru mlekarstva. Cilj je da se politika maksimalno eliminiše iz agrara i stvori agrarna politika, istakao je Golubović, a u planu je da se, za što više proizvođača, obezbede fitosanitarni i tehnički uslovi kako bi dobili dozvole za izvoz. U aprilu naredne godine trebalo bi da počne sa radom deo Nacionalne poljoprivredne laboratorije za kontrolu kvaliteta mleka, a u Zakonu o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji bi trebalo da bude u januaru na glasanju, predviđene su značajne premije za proizvođače mleka.

U Srbiji po broju krava farme najmanjeDržavni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Danilo Golubović prisustvovao je u petak, 21. decembra 2012. godine, panel diskusiji “Perspektive razvoja mlekarskog sektora i značaj partnerstva institucija i agrobiznisa”, koju su organizovali Nacionalna asocijacija prerađivača mleka i resorno ministarstvo.

Tom prilikom, državni sekretar Golubović je izjavio da su u Srbiji po broju krava, posle Alabanije, farme najmanje, tako da imamo 125.000 farmi sa po jednom kravom, 80.000 sa po dve i 50.000 po tri krave a samo oko 30 posto mleka je prve i ekstra klase. Takođe, u našoj zemlji je po farmi svega 2,8 muznih krava, dok je taj prosek u Evropskoj uniji 20.

Takva situacija se mora promeniti i Ministarstvo poljoprivrede će se u narednom periodu znatno više posvetiti sektoru mlekarstva. Cilj je da se politika maksimalno eliminiše iz agrara i stvori agrarna politika, istakao je Golubović i dodao da je u planu da se, za što više proizvođača, obezbede fitosanitarni i tehnički uslovi kako bi dobili dozvole za izvoz. 

U aprilu naredne godine trebalo bi da počne sa radom deo Nacionalne poljoprivredne laboratorije za kontrolu kvaliteta mleka, a u Zakonu o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji bi trebalo da bude u januaru na glasanju, predviđene su značajne premije za proizvođače mleka, istakao je Golubović.

Za poboljšanje stanja u ovom sektoru neophodna je saradnja proizvođača, prerađivača i predstavnika Ministarstva poljoprivrede, zaključio je državni sekretar Golubović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik