Ukida se konverzija

Bez autora
Oct 16 2013

Novim zakonom o izgradnji i planiranju biće ukinuta konverzije, a konačno rešenje moglo bi da bude predlog da se naknada ne plaća ukoliko se zemljište kupljeno u procesu privatizacije koristi za istu delatnost, u suprotnom, konverzija će se naplaćivati kroz ekstraporez na dobitak. Iako je javna rasprava o zakonu najavljena za 30.septembar, polemika o njemu će početi tek naredne sedmice. Formirana je radna grupa u koju su uključeni svi zainteresovani učesnici, a na stolu je nekoliko rešenja. U toku su analize kako bi se utvrdilo koji od predloga je najodrživiji u praksi. U javnoj raspravi će se razgovarati i o dva mišljenja i odlučiće se za ono kojem privrednici, stručnjaci i javnost daju prednost. Već sada jedno rešenje se nameće kao najizvesnije.

Ukida se konverzijaNovim zakonom o izgradnji i planiranju biće ukinuta konverzije, a konačno rešenje moglo bi da bude predlog da se naknada ne plaća ukoliko se zemljište kupljeno u procesu privatizacije koristi za istu delatnost, u suprotnom, konverzija će se naplaćivati kroz ekstraporez na dobitak, rekao je Blicu ministar građevine Velimir Ilić.

Iako je javna rasprava o zakonu najavljena za 30.septembar, polemika o njemu će početi tek naredne sedmice.

Formirana je radna grupa u koju su uključeni svi zainteresovani učesnici, a kako je rečeno listu, na stolu je nekoliko rešenja.

U toku su analize kako bi se utvrdilo koji od predloga je najodrživiji u praksi.

Ilić je rekao da će u javnoj raspravi razgovarati i o dva mišljenja i da će se odlučiti za ono kojem privrednici, stručnjaci i javnost daju prednost. On kaže da se već sada jedno rešenje nameće kao najizvesnije.

"Ako ste kupili zemljoradničku zadrugu da gajite šećernu repu, što je nastavak delatnosti, tu možete da proširujete proizvodnju, dograđujete objekte i u tom slučaju se ne plaća konverzija", rekao je on.

"Ako želite da promenite namenu, zemljište pretvorite u industrijsku zonu ili stambenu, na osnovu čega će se ostvariti zarada, onda će vlasnik morati da plati maksimalnu poresku stopu na ekstrazaradu i tako praktično isplati konverziju", rekao je Ilić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik