Ulaganja u energetsku efikasnost

Bez autora
Apr 28 2013

Zakon o efikasnom korišćenju energije stupio je na snagu 15. marta ove godine. Primenom novog Zakona, očekuje se ušteda od preko 300 miliona evra na republičkom nivou. Najznačajnije u novom Zakonu je uvođenje budžetskog Fonda za energetsku efikasnost, kada će primenom tog fonda, kada stupi na snagu 1. januara 2015. godine. Ovim Fondom će biti omogućeno građanima, da ukoliko primene sve što je Zakonom predviđeno, kao i subvencionisanjem troškova, uštede i do 40 posto u potrošnji energije. Postojanjem budžetskog fonda biće poznato kolikom se količinom sredstva raspolaže i taj novac će na godišnjem nivou biti uložen isključivo u energetsku efikasnost. Podzakonskim aktom biće regulisano ko ima pravo i na koji način da koristi ta sredstva. Ideja je da iz tog fonda bude finansirano uzimanje kredita, gde će se država pojaviti kao garant, a građanima će iz tog fonda biti isplaćivane subvencije.

Ulaganja u energetsku efikasnostZakon o efikasnom korišćenju energije stupio je na snagu 15. marta ove godine. Primenom novog Zakona, očekuje se ušteda od preko 300 miliona evra na republičkom nivou.

Najznačajnije u novom Zakonu je uvođenje budžetskog Fonda za energetsku efikasnost, kada će primenom tog fonda, kada stupi na snagu 1. januara 2015. godine. Ovim Fondom će biti omogućeno građanima, da ukoliko primene sve što je Zakonom predviđeno, kao i subvencionisanjem troškova, uštede i do 40 posto u potrošnji energije. Postojanjem budžetskog fonda biće poznato kolikom se količinom sredstva raspolaže i taj novac će na godišnjem nivou biti uložen isključivo u energetsku efikasnost.

Podzakonskim aktom biće regulisano ko ima pravo i na koji način da koristi ta sredstva. Ideja je da iz tog fonda bude finansirano uzimanje kredita, gde će se država pojaviti kao garant, a građanima će iz tog fonda biti isplaćivane subvencije.

Takođe, sada se radi i na izradi akcionog plana za Republiku Srbiju, gde će se uneti mere, koje će biti primenjene u Zakonu o efikasnom korišćenju energije. Nakon toga će biti izrađen podzakonski akt koji određuje način budžetskog fonda i upotrebu sredstava.

Inače, do 1. januara 2015. godine biće doneseno i usvojeno 29 podzakonskih akata iz oblasti energetske efikasnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik