Uredbom do brže naplate

Bez autora
Sep 18 2011

Koliko Vlada duguje privredi, bilo bi dovoljno, bar kako gruba računica pokazuje, da se sagradi gotovo 20 mostova na Dunavu, poput onog kod Beške. Ukupna dugovanja procenjuju se na milijardu evra i u proseku se na isplatu čeka 130 dana, a često i do godinu. Još su veća dugovanja između samih privatnih kompanija. Uredba o ograničenju roka plaćanja od 60 dana, koja će biti predložena, kao jedna od antikriznih mera, podrazumeva da svi državni organi i javna preduzeća i lokane samouprave imaju ograničen rok plaćanja, zaračunava im se kamata u slučaju da ne plaćaju na vreme svoje obaveze i propisuje kazna. Međutim nije precizirano kakve će i kolike biti kazne. Privrednici upozoravaju da se već dugo čeka na usvajanje ove odluke, od koje se očekuje da pročisti krvotok privrede. Ova mera bi bila jasna poruka koju bi Vlada poslala, da ukoliko ona bude plaćala na vreme, tada će i svi drugi plaćati na vreme. Donošenje uredbe očekuje se do kraja meseca i trebalo bi da stupi na snagu odmah. Potom, kažu privrednici, očekuju nove odgovore Vlade na krizni talas jer su ukinuti jeftini krediti.

Uredbom do brže naplateUredba o ograničenju, odnosno skraćenju roka za izmirenje dugova predviđa kamate kao kazne, u slučaju da se ne poštuje. Očekuje se da će Uredba biti doneta do kraja meseca, a njome treba da se prekine začarani krug dugovanja između Vlade i privrede.

Koliko Vlada duguje privredi, bilo bi dovoljno, bar kako gruba računica pokazuje, da se sagradi gotovo 20 mostova na Dunavu, poput onog kod Beške.

Ukupna dugovanja procenjuju se na milijardu evra i u proseku se na isplatu čeka 130 dana, a često i do godinu. Još su veća dugovanja između samih privatnih kompanija.

"Uredba o ograničenju roka plaćanja od 60 dana, koja će biti predložena, kao jedna od antikriznih mera, podrazumeva da svi državni organi i javna preduzeća i lokane samouprave imaju ograničen rok plaćanja, zaračunava im se kamata u slučaju da ne plaćaju na vreme svoje obaveze i propisuje kazna", rekla je Verica Kalanović, potpredsednica Vlade.

Kalanovićeva, međutim nije precizirala kakve će i kolike biti kazne.

Privrednici upozoravaju da se već dugo čeka na usvajanje ove odluke, od koje se očekuje da pročisti krvotok privrede.

"Ova mera bi bila jasna poruka koju bi Vlada poslala, da ukoliko ona bude plaćala na vreme, tada će i svi drugi plaćati na vreme", rekao je Toplica Spasojević, predsednik Udruženja korporativnih direktora.

Donošenje uredbe očekuje se do kraja meseca i trebalo bi da stupi na snagu odmah. Potom, kažu privrednici, očekuju nove odgovore Vlade na krizni talas jer su ukinuti jeftini krediti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik