Velika Britanija zainteresovana za novu energetsku politiku Srbije

Bez autora
Jun 14 2023

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da je imala izuzetno dobre sastanke u Londonu sa državnim sekretarom UK za energetsku bezbednost i nultu emisiju Grantom Šapsom i državnim sekretarom za spoljne poslove UK Džejmsom Kleverlijem, sa kojima je razgovarala o svim oblastima buduće bilateralne saradnje.

Brnabić je u obraćanju novinarima u Londonu saopštila da je sa Šapsom potpisala Memorandum o razumevanju u oblasti energetike, i da je Velika Britanija iskazala želju da učestvuje u novoj energetskoj politici Srbije.

Reč je o zelenoj tranziciji, o korišćenju više obnovljivih izvora energije, ali postepeno i na održiv način tako da ne ugrozimo naš energetski sektor, radna mesta, ali i da sačuvamo naše rudare i kvalitet njihovog života, objasnila je ona.

S druge strane, kako je dodala, da polako idemo ka jednom smeru koji je po životnu sredinu mnogo održiviji, čistiji i zeleniji, ali i ka većoj energetskoj nezavisnosti i samoodrživosti Srbije.

Prema njenim rečima, britanska administracija je zainteresovana za sve segmente energetike – od velikih hidroelektrana, preko manjih obnovljivih izvora energije, do skladišta za energiju i energetske efikasnosti.

Premijerka je prenela da je sa Kleverlijem razgovarala o novoj eri bilateralnih odnosa Srbije i Velike Britanije, ocenivši da se to upravo postiže potpisivanjem sporazuma, poput Memoranduma o razumevanju u oblasti energetike, ali i o infrastrukturnim projektima.

Projekat izgradnje „Moravskog koridora“ radimo uz podršku izvozne banke Velike Britanije „UK Export Finance“, a sprovodi ga britansko-američko-turska firma „Bechtel Enka“, podsetila je Brnabić i ponovila da takvi projekti otvaraju vrata za buduću saradnju i za mnogo bolje bilateralne odnose.

Ona je dodala da je zato bitno uspostaviti što bolje bilateralne odnose i raditi na njihovom jačanju u budućnosti, i u skladu sa tim najavila da će već tokom narednih 10 dana obezbediti formiranje saveta za implementaciju trgovinskog sporazuma, koji je potpisan pre nekog vremena.

Prema njenim rečima, jačanje odnosa se postiže uspostavljanjem mnogo bliže saradnje u oblastima kao što su, na primer, energetika, biotehnologija, univerzitetska saradnja, oblast veštačke inteligencije, saradnja u oblasti odbrane i kulture.

U tom kontekstu, predsednica Vlade je potvrdila da će u Londonu uskoro biti otvoren Srpski kulturni centar, odnosno kreativna ambasada Republike Srbije, i konstatovala da se strateški mnogo investira u odnos između Velike Britanije i Srbije.

Predsednica Vlade sastala se danas i sa predsedavajućom Poslaničkoj grupi prijateljstva sa Srbijom Džeki Dojl Prajs.

Ocenite tekst
Komentari
  • Ruzica

    Jun 15 2023
    Ana Brnabic je razgovarala sa predstavnicima u londonu uz zdravu hidrogenizovnu vodu obogacenu vodonikom i podpisala memoradum o razumevanju u oblasti energetike. VB je izrazils zelju da ucestvuje u ekonomskoj politici u Srbiji.
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik