VIP fond pomogao zapošljavanje 1.500 ljudi

Bez autora
Sep 06 2012

Fond za promociju investicija u Vojvodini (VIP Fond) u prvih šest meseci 2012. posredovao je u realizacija deset investicija i reinvesticija u Pokrajini, čime je obezbeđeno 1.500 novih radnih mesta. Zainteresovanim kompanijama u tom periodu dostavljeno je 57 izveštaja sa analizom investicione klime, kao i informacijama o raspoloživim proizvodnim lokacijama. Pored reinvesticija u sektoru prateće autoindustrije u zrenjaninskoj fabrici Drekslermajer i Bauerhin u Inđiji, treba istaći i prvu veću investiciju u Beloj Crkvi nemačke kompanije Flamat, jer je ta opština u pogledu društveno-ekonomskog razvoja zaostajala za vojvođanskim prosekom.

VIP fond pomogao zapošljavanje 1.500 ljudiFond za promociju investicija u Vojvodini (VIP Fond) u prvih šest meseci 2012. posredovao je u realizacija deset investicija i reinvesticija u Pokrajini, čime je obezbeđeno 1.500 novih radnih mesta.

Doskorašnji direktor VIP Fonda Branislav Bugarski rekao je agenciji Beta da je zainteresovanim kompanijama u tom periodu dostavljeno 57 izveštaja sa analizom investicione klime, kao i informacijama o raspoloživim proizvodnim lokacijama.

"I pored predizborne kampanje koja je uticala na dinamiku, mi smo imali pozitivnu prvu polovinu godine", rekao je Bugarski, koji je nedavno imenovan na funkciju vojvođanskog sekretara za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Reinvesticije

Pored reinvesticija u sektoru prateće autoindustrije u zrenjaninskoj fabrici Drekslermajer i Bauerhin u Inđiji, Bugarski je istakao i prvu veću investiciju u Beloj Crkvi nemačke kompanije Flamat, jer je ta opština u pogledu društveno-ekonomskog razvoja zaostajala za vojvođanskim prosekom.

Govoreći o investicionoj klimi u Srbiji, Bugarski je rekao da će njegov sekretarijat intenzivirati predstavljanje Vojvodine u inostranstvu i raditi na poboljšanju saradnje sa regionima sa kojima pokrajina već ima razvijene odnose.

"Za nas je prva tema privreda i izlaz naših preduzeća u inostranstvo, kao i dovođenje stranih investitora, jer odmah iza toga idu nauka i kultura. To će i biti oblasti u kojima želimo da postojeće sporazume o saradnji dopunimo i učinimo ih atraktivinijim", rekao je Bugarski.

Ocenio je da Republika i Pokrajina imaju zajednički interes u privlačenja stranih investicija i izrazio nadu da će imati i zajedničku politiku kada neki investitor donese odluku da započne biznis i zatrazi državne olakšice.

"Nama je cilj da u gradovima i opštinama u Vojvodini imamo što veći broj stranih investitora i tu je potrebna saradnja sva tri nivoa vlasti. Mi nemamo nikakvih predrasuda i smetnji za saradnju u budućnosti", rekao je Bugarski.

Novoimenovani direktor VIP Fonda Aleksandar Stojkov rekao je agenciji Beta da će fond nastaviti saradnju s postojećim investitorima u Pokrajini i pojačati aktivnosti na privlačenju novih.

Očuvanje radnih mesta

"Veoma je važan rad s postojećim investitorima jer oni imaju sistemsku ulogu u našoj privredi. Na teritoriji Vojvodine zapošljavaju više od 65.000 ljudi i veoma je važno da radimo na očuvanju tih radnih mesta", rekao je Stojkov i ocenio da te kompanije predstavljaju dobar potencijal za reinvestiranje.

Podsetio je da su tokom prošle godine, od 3.888 novootvorenih radnih mesta, 2.131 obezbedile već prisutne kompanije u Vojvodini. One su od ukupno 141 miliona evra investicija u prošloj godini uložile 69 miliona.

Stojkov je najavio da će se VIP Fond u budućnosti fokusirati na investitore iz država čije su se ekonomije pokazale otporne na krizu, jer Vojvodina važi za dobru mikrolokaciju, sa dobrom ponudom radne snage, infrastrukturom i opremljenošću lokaliteta za ulaganje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik