Vojna industrija izvezla opreme za 236 milijuna KM te zapošljava tisuće

Bez autora
Sep 21 2020

Namjenska industrija u prošloj je godini pokazala kako je jedan od ključnih segmenata gospodarstva u Federaciji BiH, a brojke o prihodima i broju zaposlenih pokazuju kako je i dalje prisutna tendencija rasta, piše Večernji list BiH.

Ostvarena dobit

Tako je namjenska industrija u prošloj godini ostvarila ukupan prihod od 305,183.891 KM, pri čemu većinu toga prihoda čini zarada od izvoza - 236,689.313 KM. Pritom su ukupni troškovi iznosili 262,045.112 maraka. Gospodarska društva koja se bave namjenskom industrijom tako su prošle godine ostvarila dobit od 43,110.524 marke, a na kraju 2019. godine zapošljavala su 3513 radnika.

Ukupna potraživanja iznosila su 114,818.180 KM, a ukupne obveze (dugovanja) 195,216.154 KM. U 2019. godini vrijednost kapitala gospodarskih društava namjenske industrije povećana je za 34,856.982 KM u odnosu na stanje od 31. 12. 2018. godine, a na svakih 100 KM rashoda ostvarila su 116 KM prihoda.

Sva ova društva lani su poslovala pozitivno, a Igman d. d. Konjic i BNT-TMiH d. d. Novi Travnik ostvarili su i znatno bolje rezultate u odnosu na 2018. godinu. Niz uspješnih poduzeća diljem zemlje svjedoči kako je unutar BiH moguće obavljati proizvodnu djelatnost, a pritom i dobro zarađivati, a ako bi se ti trendovi nastavili, postoji šansa kako će se toj skupini pridružiti i nekada prosperitetna tvornica Vitezit koja, osim važnosti za regiju Lašvanske doline, ima i strateški značaj za Federaciju BiH. Naime, iako je ta tvornica trenutačno u procesu stečaja, cilj je u potpunosti očuvati njezinu jezgru koju čini imovina namijenjena proizvodnji.

Istodobno, kada je riječ o nekim novim projektima namjenske industrije, uskoro bi se mogla realizirati dva nova - minobacač u verziji s nekoliko različitih kalibara, kao i zaštitni prsluk i štitnik za policije i vojne snage. Naime, na jednoj od prethodnih sjednica Vlada Federacije dala je zeleno svjetlo za prijedlog projekta razvoja minobacača 60 mm-Standard, minobacača 60 mm-Comando i minobacača 81/82 mm-Standard, s prijedlogom teksta suglasnosti Vlade Federacije Bosne i Hercegovine za uvođenje proizvodnje naoružanja i vojne opreme u postojećem gospodarskom društvu BNT “Holding” d. d. Novi Travnik.

Radi se o jednoj od tvrtki koja posluje u krugu industrijske zone BNT, a Vlada je na sjednici održanoj krajem lipnja dala suglasnost za uvođenje proizvodnje proizvoda i rezervnih dijelova za naoružanje i vojnu opremu za listu proizvoda i usluga sa zajedničke liste oružja i vojne opreme za proizvode iz skupine proizvoda ML2.

Ocijenjeno je kako društvo raspolaže potrebnim ljudskim, kadrovskim i tehničkim potencijalom u cilju razvijanja i proizvodnje minobacača iz skupine proizvoda ML2. Društvo će sa spomenutim proizvodnim programom dodatno osnažiti razvoj namjenske industrije i upotpuniti asortiman usluga iz djelatnosti proizvodnje naoružanja i vojne opreme.

Istodobno, Vlada je dala suglasnost Gospodarskom društvu “Danial S” d.o.o. Tešanj za uvođenje proizvodnje zaštitnih/balističkih prsluka i štitnika za vojne i policijske snage u postojećem gospodarskom društvu iz zajedničke liste oružja i vojne opreme. Ova suglasnost služi za dobivanje dozvole koje izdaje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u skladu s odredbama čl. 3 i 7. Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme.

Modernizacija

A u prilog tvrdnji kako namjenska industrija ima dobru budućnost ide informacija o aktivnostima na provedbi strategije razvoja namjenske industrije u Federaciji BiH za razdoblje 2012. - 2022. godine u skladu s akcijskim planom provedbe za 2018. godinu te donosi niz podataka iz kojih je vidljivo kako osam tvrtki za proizvodnju oružja i vojne opreme u većem entitetu intenzivno radi na modernizaciji svojih pogona.

Osnove primjene akcijskog plana čine razvojni planovi gospodarskih društava koji se ogledaju kroz razvoj novih proizvoda, modernizaciju proizvodnih kapaciteta i opreme te podizanje infrastrukturnih objekata, posebno u području unaprjeđenja ekoloških aspekata tretiranja tehnološkog otpada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik