Volvo će proizvoditi isključivo električne automobile prilagođene veganima

Bez autora
Sep 26 2021

Švedski proizvođač automobila Volvo kars objavio je da će njihov asortiman vozila do 2030. godine biti isključivo na električni pogon i bez materijala životinjskog poreka, pre svega kože, već da će se proizvoditi od bio-razgradivih i recikliranih materijala kako bi odgovorili potrebama sve većeg broja kupaca koji žele proizvode iz obnovljivih izvora.

Kako su saopštili iz kompanije „Volvo“, promene koje najavljuju su odgovor na zabrinutost kupaca i pokreta za zaštitu životinja, ali i uticaja koje intenzivno stočarstvo ima na životnu sredinu.

Takođe, to se poklapa i sa težnjama „Volvoa“ da do 2030. godine ponudi paletu automobila isključivo na električni pogon.  Model "C40 Recharge" je prvi novi potpuno električni modeli u čijem enterijeru neće biti korišćena koža.

Pored toga, dodaju u kompaniji, aktivno se radi i na pronalaženju visokokvalitetnih i održivih izvora za mnoge materijale koji se koriste u automobilskoj industriji.

Do 2025. godine nameravaju da se 25 odsto materijala u njihovim automobilima sastoji od recikliranih i bio-razgradivih materijala.

Kao deo svojih klimatskih akcionih planova, takođe imaju za cilj da svi njihovi neposredni dobavljači koriste energiju iz potpuno obnovljivih izvora.

Potpuno električni model "C40 Recharge" već je bez kože, a kompanija eksperimentiše sa novim materijalima, kao što je nordiko – napravljen od otpadaka drveta, recikliranih čepova i plastičnih boca – koji, kako naglašava Robin Pejdž, glavni dizajner „Volvoa“, ima istu „mekoću i toplinu“ kao koža.

„Za nekoga ko voli kožu, ali je svestan negativnih uticaja na životnu sredinu, ovo je dobar, moderan način da se sačuvaju njene osobine, ali je pravi materijal budućnosti“, naglašava Pejdž.

Proizvođač automobila takođe ima za cilj da koristi reciklirani poliester kako bi smanjili ugljenični otisak i platno od lana koji se uzgaja u Švedskoj između useva čime se obnavlja zemljište. „Volvo“ će takođe koristiti lanena vlakna za oblaganje unutrašnjosti vrata.

„Potrošači nisu samo usredsređeni na održivost krajnjeg proizvoda, već i na materijal koji u njega ulazi, uključujući i sve ostale dobavljače“, naglašava Stjuart Templar, direktor sektora globalne održivosti.

Ocenite tekst
Komentari
  • Sale

    Sep 27 2021
    Raduje me sto svi prelaze na elektricne automobile eto meni sanse da kupim povoljno neki dobar dizelas ili benzinac.Elektricni automobil cu iznajmiti u Menadzer rent a car,Autorentu ili UniRentu ako ih bude u ponudi.
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik