Zadruga iz Sanskog Mosta predvodi proizvodnju presadnica u regiji

Bez autora
Mar 21 2019

Senad Hadžibajramović se vratio iz Švedske nakon rata u BiH, te je u Sanskom Mostu bio jedan od pokretača zemljoradničke zadruge “AgriSan” koja je danas predvodnik u proizvodnji presadnica u Unsko-sanskom kantonu, ali se na tome ne planiraju zaustaviti. Prisjetio se da je zadruga registrovana 2002. na inicijativu četiri farmera iz općine Sanski Most. Kroz par godina smo poredali stvari, zaposlili agronoma, te pokrenuli vlastitu poljoprivrednu apoteku. Bila je to prva poljoprivredna apoteka koja je imala uposleno stručno lice koje je osim prodaje vršilo i savjetovanje te obilazak farmi kod zadrugara i kooperanata zadruge, rekao je Hadžibajramović.

Zadruga iz Sanskog Mosta predvodi proizvodnju presadnica u regijiSenad Hadžibajramović se vratio iz Švedske nakon rata u BiH, te je u Sanskom Mostu bio jedan od pokretača zemljoradničke zadruge “AgriSan” koja je danas predvodnik u proizvodnji presadnica u Unsko-sanskom kantonu, ali se na tome ne planiraju zaustaviti.

Prisjetio se da je zadruga registrovana 2002. na inicijativu četiri farmera iz općine Sanski Most.

– Kroz par godina smo poredali stvari, zaposlili agronoma, te pokrenuli vlastitu poljoprivrednu apoteku. Bila je to prva poljoprivredna apoteka koja je imala uposleno stručno lice koje je osim prodaje vršilo i savjetovanje te obilazak farmi kod zadrugara i kooperanata zadruge – rekao je Hadžibajramović.

Ubrzo nakon toga zadruga započinje organizovani otkup povrća za poznatog kupca, a s vremenom i za lokalno tržište. Već 2008. kupuje vlastite parcele od osam duluma, a u narednim godinama pokreće plasteničku proizvodnju povrća koja se danas odvija na oko 4.000 kvadrata.

– Zadruga danas ima 52 člana i okuplja proizvođače povrća, voća, mlijeka, mesa, cvijeća i ukrasnog grmlja, kao i one poljoprivrednike koji se bave kombinovanom proizvodnjom. Imamo osam radnika sa redovnim mjesečnim primanjima i za koje se redovno uplaćuju svi doprinosi. Imamo uposlena dva agronoma, a prilikom upošljavanja novih radnika vodilo se računa da se da šansa mladima i veliki akcent je stavljen na timski rad koji i jeste ključ uspjeha – kaže Hadžibajramović.

Zadruga pažnju posvećuje kulturama paprike, paradajza, lubenice, dinje i krastavaca, a proizvode i patlidžan i celer. Hadžibajramović ističe i važnost proizvodnje presadnica, što je od velikog značaja za cijeli Unsko-sanski kanton.

– Uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta smo proveli aktivnosti unaprjeđenja efikasnosti i učinkovitosti u proizvodnji presadnica kroz uvođenje novog sistema grijanja. Podržali su nas i u nabavci plastenika i bankova za presadnice. Danas smo jedan od lidera u proizvodnji u cijeloj regiji – dodao je Hadžibajramović.

U narednom periodu žele izgraditi centar za razvoj poljoprivrede, proširiti proizvodnju presadnica, te podržati razvoj lokalnog tržišta za poljoprivredne proizvođače.

– Poručujem našim poljoprivrednicima da je izuzetno važno da se držimo zajedno, te da imamo više povjerenja jedni u druge, jer zajedno možemo sve – zaključio je Hadžibajramović, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik