Zaduživanje samo u nuždi

Bez autora
Dec 18 2012

Prošla je godina od kako je na snazi novi Zakon o zaštititi korisnika finansijskih usluga. Međutim, iako je zakon dozvolio veću mogućnost zaduživanja, građani nisu srljali u nove pozajmice. Naprotiv, u novembru je, u poređenju sa oktobrom, smanjen dug po karticama za 100 miliona dinara dok je dug po dozvoljenom minusu porastao za 300 miliona dinara. Prisila ekonomske krize ili otrežnjenje od kreditne zavisnosti učinili su da su građani prvi put u poslednjih sedam godina preokrenuli trend i smanjili ukupnu zaduženost za šest milijardi dinara. Od svih vrsta kredita, tek neznatno poraslo je prekoračenje dozvoljenih pozajmica po tekućim računima. Međutim, banke diktiraju uslove, pa da bi vam bio produžen minus morate da budete u plusu bar jedan dan u godini ili dve, što zavisi od banke do banke. Svaki klijent se potpuno individualno analizira sa stanovišta njegove kreditne istorije, da li je imao docnje u izmirivanju obaveza, a onda i prema drugim bankama.

Zaduživanje samo u nuždiIako je Zakon o zaštititi korisnika finansijskih usluga dozvolio veću mogućnost zaduživanja, građani nisu srljali u nove pozajmice. U proteklih mesec dana dug po karticama smanjen za sto miliona, dok je po dozvoljenom minusu porastao za 300 miliona dinara.

Prošla je godina od kako je na snazi novi Zakon o zaštititi korisnika finansijskih usluga. Međutim, iako je zakon dozvolio veću mogućnost zaduživanja, građani nisu srljali u nove pozajmice. Naprotiv, u novembru je, u poređenju sa oktobrom, smanjen dug po karticama za 100 miliona dinara dok je dug po dozvoljenom minusu porastao za 300 miliona dinara.

Prisila ekonomske krize ili otrežnjenje od kreditne zavisnosti učinili su da su građani prvi put u poslednjih sedam godina preokrenuli trend i smanjili ukupnu zaduženost za šest milijardi dinara.

Od svih vrsta kredita, tek neznatno poraslo je prekoračenje dozvoljenih pozajmica po tekućim računima. Međutim, banke diktiraju uslove, pa da bi vam bio produžen minus morate da budete u plusu bar jedan dan u godini ili dve, što zavisi od banke do banke.

Svaki klijent se potpuno individualno analizira sa stanovišta njegove kreditne istorije, da li je imao docnje u izmirivanju obaveza, pre svega, prema Aik banci, a onda i prema drugim bankama, poručuju iz Aik banke.

Dragan Santovac iz Komercijalne banke kaže da se mora voditi računa o tom segmentu poslovanja jer olako korišćenje kartice može prouzrokovati veće zaduženje građana, odnosno neplanirano i nekontrolisano zaduženje građana.

S druge strane, u mesecu štednje građani su na račune položili novih 150 miliona evra. Zato smo pitali bankare, ali i novinare, čemu daju prednost, štednji ili potrošnji.

"U nekim trenucima nam je potrebna veća količina novca da se premoste kratkoročni problemi koje svaki od nas može imati u domaćinstvu i u tom slučaju koristim dozvoljeni minus", kaže Igor Anić iz Prokredit banke.

Ljiljana Kostadinović, novinar Privrednog pregleda, kaže da je prinuđena, kao i većina građana da koristi i dozvoljeni minus i kreditnu karticu, iako su to najskuplji oblici zaduživanja.

U 2013. godini može nam biti samo bolje, u šta veruju i međunarodni ekonomisti.

"Srbiji predstoji neka vrsta šok terapije kada je u pitanju štednja na državnom nivou. S druge strane, u bankarskom sektoru očekujemo veću dinarizaciju i kreiranje zaduživanja i banaka i klijenata u dinarima", kaže Piter Sanfi, ekonomista EBRD-a.

Kada je reč o građanima, oni su stegli kaiš i poslušali ekonomiste, a najviše kredita uzimaće za refinansiranje skupih obaveza po minusima i kreditnim karticama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik