Žetva pri kraju – kvalitet pšenice izvanredan

Bez autora
Jul 15 2020

Bilans ovogodišnje žetve pšenice – prinos pet odsto bolji nego lane, cena tone 10 evra veća nego na međunarodnom tržištu, a kvalitet izvanredan! Poljoprivrednici se nadaju još boljoj ceni, a nadležni poručuju – pšenice ima i za domaće potrebe i za izvoz.

Ove sedmice padaju i poslednji snopovi pšenice. U Udruženju "Žita Srbije" ovogodišnju žetvu pamtiće po dobrom rodu, ali i velikim razlikama u prinosu koji je zbog neravnomernih padavina i agrotehničkih mera od parcele do parcele – tri do devet tona po hektaru. Kvalitetom zrna svi su zadovoljni.

"Posle dve godine, gde smo imali ozbiljnih problema sa kvalitetom, trgovački kvalitet je izvanredan i mi to možemo nuditi na međunarodnom tržištu kao pšenicu boljeg kvaliteta", kaže Vukosav Saković iz Udruženja "Žita Srbije".

Iako je sada otkupna cena pšenice šest odsto veća nego prošle godine, poljoprivrednici očekuju više.

"Pod pšenicom ove godine smo zasejali 20 hektara, rod prosečan po jutru je bio oko 45 metara, pa smo ove godine zadovoljni rodom. Cena trenutno nekih 18 dinara, nadamo se da bi mogla ići nešto gore", navodi Vladan Martić, poljoprivrednik iz Kukujevaca.

Direktorka Poljoprivredne stručne službe u Zrenjaninu, Kristina Salapura, kaže da cena zavisi od tržišta i da su svi poljoprivredni proizvođači koji mogu skladištili svoju pšenicu i čekaju neke povoljnije uslove.

"To je bolja cena u odnosu na prethodnu godinu, cena kojom bi poljoprivrednici trebalo da budu zadovoljni posebno imajući u vidu da je ta cena nekih 10 evra po toni veća od cena u okruženju i od cena na velikom međunarodnom tržištu. Možemo da budemo mirni i spokojni, možemo samo da se trudimo da sve to što imamo više da prodamo", naglašava Saković.

A viška ima. Ovogodišnji rod pšenice premašuje 2,6 miliona tona. Uz zalihe naša zemlja raspolaže sada sa 3,1 milion tona, polovina može da se plasira na inostrano tržište i donese znatan i značajan prihod državi u vreme kada su mnoge ekonomije već u krizi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik