62,2 miliona evra za nabavku tri brza elektromotorna voza

Bez autora
Apr 08 2021

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović potpisao je danas sa direktorom prodaje za Centralnu i Istočnu Evropu kompanije "Štadler" Željkom Davidovićem ugovor o nabavci tri elektromotorna voza za brzine od 200 kilometara na sat.

Vozovi, za koje će biti izdvojeno 62,2 miliona evra, saobraćaće na brzoj pruzi Beograd–Novi Sad, koju trenutno rade ruski i kineski partneri, sa domaćim podizvođačima.

Momirović je najavio da će deonica Beograd centar–Novi Sad biti završena krajem ove godine, izrazivši očekivanje da će tada početi i prve probne vožnje novim vozovima, a da će se već u februaru uspostaviti komercijalna linija do Novog Sada.

Ministar je objasnio da su ta tri voza nabavljena u otvorenom postupku javne nabavke i u potpunosti u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama i sa ostalim propisima, pri čemu je renomirani švajcarski proizvođač "Štadler" bio jedini ponuđač.

Prema njegovim rečima, reč je o tri najsavremenije, dvospratne elektromotorne garniture, izuzetnog komfora, koje nose oznaku Štadler JIŠ 200, pri čemu je zahtevani rok za isporuku prvog voza 31. oktobar ove godine, a drugog i trećeg voza 31. decembar.

Ovo su najsavremeniji evropski vozovi, odličnih performansi, predivnog dizajna, udobni, ukupnog kapaciteta 316 mesta, uključujući i mesta za smeštaj osoba sa smanjenom pokretljivošću, rekao je Momirović i dodao da će oni biti slika i prilika moderne Srbije, koja ide u korak sa najsavremenijim tehnologijom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik