Broj putnika na mostarskom aerodromu porastao 700 odsto

Bez autora
Jun 07 2023

Uspostavljanjem redovne avio-veze između Zagreba i Mostara, broj putnika u mostarskom aerodromu tokom maja porastao je za gotovo 700 odsto u odnosu na isti periodu tokom prošle godine.

Prema podacima Aerodroma Mostar, tokom maja imali su 1.320 putnika, dok je godinu dana ranije kroz tu luku prošlo svega njih 189.

Istovremeneo, obavljeno je 70 avionskih operacija, od čega je 60 na redovnim linijama, osam je bilo letova malih aviona, a dva vojna.

Od početka 2023. godine mostarski aerodrom zabilježio je ukupno 2.775 putnika i 138 operacija.

Inače, od početka maja tri puta sedmično avion Croatia Airlinesa leti iz Zagreba u Mostar, a ranije ove godine između Mostara i Forlija u Italiji uspostavljena je redovna linija tokom proljeća i ljeta s letovima uglavnom povezanim uz dolazak katoličkih hodočasnika u Međugorje. 

Letovi između Mostara i Zagreba sufinansiraju se iz gradskog budžeta Mostara. Za sljedeću godinu uprava aerodroma najavila je letove tri niskotarifne kompanije prema evropskim destinacijama.

Letovi prema Aerodromu Mostar gotovo su posve prestali tokom epidemije korona virusa, zbog čega je ta kompanija bila u veoma teškoj situaciji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik