Broj putnika na mostarskom aerodromu raste treći mjesec zaredom

Bez autora
Apr 03 2019

Predstavnici niskobudžetnog prevoznika Ryanair i Zračne luke Mostar održali su tokom prošle sedmice još jedan krug razgovora o uvođenju potencijalnih novih linija. Za pregovore je rečeno kako se kreću u pravom smjeru sa očekivanim pozitivnim ishodom. Potencijalna odredišta iz Mostara uključuju Rim, Varšavu i Dublin. Pregovarači su već razgovarali o potencijalnim rutama u sjedištu avioprevoznika u irskoj prijestonici. Zračna luka Mostar pokrenula je krajem prošle godine program podsticaja kako bi privukla prevoznike za lansiranje letova u grad, a nakon što je broj putnika u 2018. godini pao za 34 posto.

Broj putnika na mostarskom aerodromu raste treći mjesec zaredomPredstavnici niskobudžetnog prevoznika Ryanair i Zračne luke Mostar održali su tokom prošle sedmice još jedan krug razgovora o uvođenju potencijalnih novih linija. Za pregovore je rečeno kako se kreću u pravom smjeru sa očekivanim pozitivnim ishodom.

Potencijalne rute

Potencijalna odredišta iz Mostara uključuju Rim, Varšavu i Dublin. Pregovarači su već razgovarali o potencijalnim rutama u sjedištu avioprevoznika u irskoj prijestonici.

Zračna luka Mostar pokrenula je krajem prošle godine program podsticaja kako bi privukla prevoznike za lansiranje letova u grad, a nakon što je broj putnika u 2018. godini pao za 34 posto. Program poticaja Zračne luke Mostar uključuje popuste za usluge rukovanja i slijetanja, kao i za putničke takse, za period od tri godine.

U nedjelju je, također, započeo ljetni red letenja Croatia Airlinesa, tokom kojeg će avioni ove kompanije u turističkoj sezoni u redovnom saobraćaju direktno letjeti u 38 evropskih odredišta, u 24 države, pri čemu će Zagreb biti povezan sa 24 evropska odredišta u 22 države. Jedno od njih je, naravno, i Mostar.

Podaci

Za mjesec će započeti i letovi prema njemačkim gradovima, koje će izvoditi kompanija Eurowings. Prvi dostupni statistički podaci za 2019. kažu da Zračna luka Mostar bilježi porast broja putnika već treći mjesec zaredom.

Naime, u februaru su kroz njena vrata prošla 294 putnika, što je 71,9 posto više nego istog mjeseca prošle godine. Tokom prva dva mjeseca 2019. ova zračna luka primila je ukupno 457 putnika, što predstavlja povećanje od 167,3 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik