Croatia Airlines ima loše vijesti za dioničare - na Skupštini će objaviti gubitak

Bez autora
Jun 02 2019

Na Skupštini dioničara nacionalnog avioprijevoznika Croatije Airlines zakazanoj za 9. srpnja ove godine, Uprava kompanije objaviti će gubitak u prošlogodišnjem poslovanju od 82 milijuna i 937 tisuća kuna. Prošla godina će biti prva nakon 2012. u kojoj CA, prema odlukama Skupštine društva, nije poslovala s dobiti. Objava gubitka u prošloj godini uslijedila je nakon rekordnih prijevozničkih rezultata CA u 2018., kada su prevezli dva milijuna i 168 tisuća putnika uz povećanje prometa od dva posto u odnosu na pretrpošlu godinu. Iz kompanije su prilikom objave rekordnih rezultata napomenuli i kako su na inozemnom tržištu lani zabilježili porast prometa u odnosu na 2017. od tri posto, te kako su povećanja ostvarena bez povećanja flote CA koju čini 14 zrakoplova, od čega su dva bila u najmu.

Croatia Airlines ima loše vijesti za dioničare, na Skupštini će objaviti gubitak za 2018.Na Skupštini dioničara nacionalnog avioprijevoznika Croatije Airlines zakazanoj za 9. srpnja ove godine, Uprava kompanije objaviti će gubitak u prošlogodišnjem poslovanju od 82 milijuna i 937 tisuća kuna. Prošla godina će biti prva nakon 2012. u kojoj CA, prema odlukama Skupštine društva, nije poslovala s dobiti.

Objava gubitka u prošloj godini uslijedila je nakon rekordnih prijevozničkih rezultata CA u 2018., kada su prevezli dva milijuna i 168 tisuća putnika uz povećanje prometa od dva posto u odnosu na pretrpošlu godinu. Iz kompanije su prilikom objave rekordnih rezultata napomenuli i kako su na inozemnom tržištu lani zabilježili porast prometa u odnosu na 2017. od tri posto, te kako su povećanja ostvarena bez povećanja flote CA koju čini 14 zrakoplova, od čega su dva bila u najmu.

Unatoč rastu prometa i, među ostalim, otvaranju dvaju novih ljetnih letova u Mostar i Dublin te dodavanju novih sezonskih linija, kompanija bilježi gubitak u prošloj godini. Za 2017., primjerice, CA je prijavila dobit od 24 milijuna i 900 tisuća kuna, a u 2015. iskazali su 'plus' od 13 milijuna i 800 tisuća kuna.

U poslovnom izvješću za prošlu godinu Uprava CA, raščlanjujući ostvareni gubitak, napominje kako je kompanija u 2017. ostvarila 138 milijuna i 600 tisuća kuna prihoda od prodaje slotova u zračnoj luci Heathrow u Londonu.

- U usporedbi s tako iskazanim rezultatom poslovanja za 2017., gubitak u 2018. manji je za 28 posto, odnosno za 31 milijun i 400 tisuća kuna uz istovremeno ostvareni porast troškova goriva za 71 milijun i 300 tisuća kuna kao posljedica rasta cijena nafte – naznačila je Uprava CA u izvješću o lanjskom poslovanju.

Kad je u pitanju poslovanje u dosadašnjem dijelu tekuće godine, CA je objavila gubitak u prva tri mjeseca ove godine od 90 milijuna i 200 tisuća kuna, uz pad prihoda od dva i povećanje troškova od jedan posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Kao glavne uzroke gubitka u prvom tromjesječju ove godine CA navodi trošak radova na motorima zrakoplova od 26 milijuna i 500 tisuća kuna te promjene obračuna troška najma zrakoplova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik