Da li je nova „Erbasova“ kapsula budućnost transporta?

Bez autora
Apr 18 2017

U Švajcarskoj je nedavno predstavljena specijalna kapsula koja bi mogla da bude budućnost saobraćaja. Kretala bi se po svojoj putanji, na zemlji, ali bi mogla i da leti.Kapsula je nazvana „Pop-ap“ i proizvod je dve kompanije – evropskog proizvođača aviona „Erbasa“ i italijanske dizajnerske firme „Italdizajn“. Predstavljena je futuristička vizija kretanja po gradu. Zagušenost u saobraćaju, zagađenost i stalni porast stanovnika u gradovima podstiču inovatore da osmišljavaju nove sisteme za transport koji će oblikovati budućnost glavnih gradova u svetu.

Da li je nova „Erbasova“ kapsula budućnost transporta?U Švajcarskoj je nedavno predstavljena specijalna kapsula koja bi mogla da bude budućnost saobraćaja. Kretala bi se po svojoj putanji, na zemlji, ali bi mogla i da leti.

Kapsula je nazvana „Pop-ap“ i proizvod je dve kompanije – evropskog proizvođača aviona „Erbasa“ i italijanske dizajnerske firme „Italdizajn“. Predstavljena je futuristička vizija kretanja po gradu.

Zagušenost u saobraćaju, zagađenost i stalni porast stanovnika u gradovima podstiču inovatore da osmišljavaju nove sisteme za transport koji će oblikovati budućnost glavnih gradova u svetu.

Ideja je jednostavna – putnici će moći da uskoče u kapsulu koja se nalazi u jednom vozilu koje se samostalno kreće. Ono će putnike prevoziti do željenog odredišta, bez potrebe da promene prevozno sredstvo. U paru sa putničkom kapsulom biće i dva različita i nezavisna modula na električni pogon.

„'Pop-ap' je novi koncept mobilnosti. Ono što je važno jeste da kombinuje transport po zemlji i u vazduhu i omogućava putnicima da brže stignu od tačke A do tačke B. Omogućeno je partnerstvo između proizvođača aviona i automobila, dva moćna sektora koji su se udružili u razvoju nove tehnologije i koncepata za potrebe pametnih gradova u budućnosti“, objašnjava Matijas Tomsen iz „Erbasovog“ odeljenja za mobilnost u gradovima.

Šasija je od ugljeničkih vlakana, a kapsulu pokreće jedna baterija. Platforma koja koristi veštačku inteligenciju omogućiće korisnicima da kapsulu odvoje od zemaljskog modula i uz pomoć vazdušnog budu na četiri do pet metara iznad zemlje, što omogućavaju osam rotora.

Ovaj multimodularni sistem će biti testiran narednih godina, a njegovi tvorci veruju da bi mogao postati funkcionalan naredne decenije.

Uz kapsule manje gužve u saobraćaju

Italijanski dizajneri smatraju da je korišćenje vazdušnog prostora u velikim gradovima način da se izbegne velika zagušenost u saobraćaju.

„Da bi naš koncept zaista funkcionisao, potrebno je da sistem bude modularan. Veoma je važno da kapsula uvek bude ista. Samo tada će postojati optimalno rešenje, a putnici će se osećati dobro, bezbedno i neće biti uznemireni što menjaju sistem prevoza“, ističe Jorg Astaloš, izvršni direktor kompanije „Italdizajn“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik