Direktna avio linija Niš-Salcburg početkom avgusta

Bez autora
Jun 02 2019

Delegacija 20 počasnih konzula iz austrijske pokrajine Salcburg, koju predvodi predsednica pokrajinskog parlamenta Brigit Palauf i doajen konzularnog kora Karl Vindig, razgovarala je sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom o investicionom potencijalu i poslovnoj klimi u Srbiji. Najavljeno je da će od 2. avgusta biti uspostavljena redovna direktna avio linija između regionalnih aerodroma u Salcburgu i Nišu. Predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež predstavio je gostima iz Austrije, koji su prvi put u Srbiji, potencijal za ulaganje i mogućnosti poslovanja. Na nama je da razgovaramo i da pokažemo šta sve Srbija može da ponudi, na koji način ovde mogu da ostvare svoje poslovne planove, rekao je Čadež.

Direktna avio linija Niš-Salcburg početkom avgustaDelegacija 20 počasnih konzula iz austrijske pokrajine Salcburg, koju predvodi predsednica pokrajinskog parlamenta Brigit Palauf i doajen konzularnog kora Karl Vindig, razgovarala je sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom o  investicionom potencijalu i poslovnoj klimi u Srbiji. 

Najavljeno je da će od 2. avgusta biti uspostavljena redovna direktna avio linija između regionalnih aerodroma u Salcburgu i Nišu.

Predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež predstavio je gostima iz Austrije, koji su prvi put u Srbiji, potencijal za ulaganje i mogućnosti poslovanja. „Na nama je da razgovaramo i da pokažemo šta sve Srbija može da ponudi, na koji način ovde mogu da ostvare svoje poslovne planove“, rekao je Čadež.

Na sastanku u Komori, dogovoreno je da se do kraja godine organizuje predstavljanje srpskih kompanija i privrede u Salcburgu. Čadež objašnjava da su predstavnici austrijske delegacije, osim sa titulom počasnih konzula, vlasnici ili direktori velikih međunarodnih kompanija i fondova, a u Srbiji borave do 2. juna.

Doajen konzularnog kora Karl Vindig ističe da su članovi delegacije veoma zainteresovani za ekonomski i investicioni potencijal Srbije, koju, kako ističe ne poznaje dovoljno. Predsednica pokrajinskog parlamenta Salcburga Brigita Palauf ističe da je važno raditi na povezivanju i prepoznavanju privrednih potencijala dve zemlje.

 „U mnogim oblastima, pre svega u turizmu, malim i srednjim preduzećima, kao i drvnoj industriji i zdravstvu imamo znanje koje bi mogli da podelimo. Zbog toga je dobro da imamo intenzivnu razmenu sa srpskim preduzećima i naučnim institucijama“, kazala je Palauf.

 Ginter Paul Kun, počasni konzul Mađarske i vlasnik preduzeća „Kun“ sa godišnjim obrtom u visini od 600 miliona evra, rekao je da je njegova kompanija, koja se bavi opremom za utovar i skladištenje, veoma zainteresovana za ulazak na srpsko tržište.  „Već smo zastupljeni u Hrvatskoj i Sloveniji, ali još ne u Srbiji.

Čuo sam o Srbiji od pojedinih austrijskih investitora, ali do sada nisam imao neka velika saznanja. Ova poseta je meni bitna, jer sam stekao prvi utisak o Srbiji, a on je veoma pozitivan“, naglasio je on. 

U delegaciji iz Salcburga je i direktorka salcburškog aerodroma „Volfgang Amadeus Mocart“ Betina Ganghofer, kao i vlasnici velikih austrijskih kompanija koje imaju godišnji obrt vredan više stotina miliona evra.

Od 2. avgusta ove godine biće uspostavljena redovna direktna avio linija između regionalnih aerodroma u Salcburgu i Nišu, najavila je direktorka aerodroma. Kaže da je povezivanje dva regiona, niškog i salcburškog, veoma važno kako za razvoj samih aerodroma tako i za ekonomije regiona. Plan je da se letovi obavljaju dva puta nedeljno tokom cele godine.

„Na taj način možemo zadovoljiti potrebe putnika tokom i zimske i letnje turističke sezone, kako bi posetili prijatelje i familiju ili ostvarili poslovne kontakte. Veza između jednog i drugog regionalnog aerodroma je veoma važna za razvoj kako našeg aerodroma ali i za niški aerodrom“, rekla je Betina Ganghofer.

Regionalni aerodrom u Salcburgu godišnje usluži 1,9 miliona putnika i drugi je po veličini međunarodni aerodrom u Austriji, prostire se na 175 hektara. U zajedničkom je vlasništvu grada Salzburga (25 odsto) i pokrajine Salzburg (75 procenata).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik