Državna pomoć od devet milijardi evra mogla bi skupo da košta Lufthanzu

Bez autora
May 26 2020

Nemačka vlada i Lufthanza, vodeći nemački avio prevoznik teško pogođen korona krizom, postigli su preliminarni sporazum o paketu pomoći vrednom devet milijardi evra, javlja Rojters pozivajući se na dva izvora upućena u dešavanje.

Sporazum još treba da odobri upravni odbora nemačkog spasilačkog fonda za korona virus, koji će se, kako se očekuje, sastati danas, kao i odbori Lufthanze i komisija EU.

Iz Lufthanze su odbili komentar a nemačko Ministarstvo ekonomije je saopštilo da su pregovori u završnoj fazi, ali da još nisu zvanično okončani.

Akcije Lufthanze su na berzi u Frankfurtu porasle na trgovanju do 12,30 časova za 6,2 odsto, na 8,56 evra.

Nemački avio-prevoznik je saopštio prošle nedelje da će, prema sporazumu, vlada dobiti dva mesta u nadzornom odboru kompanije, ali uz pravo glasa samo u izuzetnim okolnostima, kao što je zaštita firme od preuzimanja.

Iz kompanije su tada naveli da očekuju da će uslovi sporazuma uključiti obustavu budućih isplata dividendi i ograničenje plata menadžmenta.

Spasilački program podrazumeva da nemačka država preuzme 20 odsto vlasničkog udela u Lufthanzi. Vlada će kupiti nove akcije kompanije nominalne vrednosti 2,56 evra po komadu, za oko 300 miliona evra, rekao je za Rojters jedan izvor upoznat sa materijom.

Pored toga, vlada će ubrizgati 5,7 milijardi evra u akcije bez prava glasa, nazvanog 'nemo' učečhe, a deo tog 'nemog' učešća mogao bi da se pretvori u dodatnih 5,0 procenata vlasničkog udela u kapitalu kompaniji.

Prema sporazumu, Lufthanza će zasebno dobiti kredit od 3,0 milijarde evra od državne banke KfW.

Dok se očkuje da nemačka vlada danas i formalno završi sporazum, odluka EU tek predstoji. Kompanija i antimonopolski regulator još uvek raspravljaju o tome kojih slotova i na kojima aerodromima Lufthanza treba da se odrekne kako bi se obezbedilo da sa paketom pomoći ne sputa konkurenciju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik