HŽ planira ukinuti još putničkih linija, po Hrvatskoj će voziti samo 15 vlakova?

Bez autora
Jan 25 2017

Europska komisija prihvatila je Plan restrukturiranja HŽ Putničkog prijevoza (HŽPP) nakon dvije godine razmatranja i popravljanja dokumenta. U praksi, postupak restrukturiranja Putničkog prijevoza otpočet je još prije pet godina, kada je nekadašnji Holding ukinut, a dio njegovih radnika, kao i radnika nekadašnje Vuče vlakova pripojen Putničkom prijevozu. Koncem 2014. godine Plan restrukturiranja HŽPP-a počeo se usuglašavati s Europskom komisijom, a nedavno je i konačno usvojen. Prema našim informacijama, jedna od mjera restrukturiranja koja bi trebala dovesti do povećanja efikasnosti i daljnjeg smanjenja troškova poslovanja je i nastavak reduciranja putničkih linija. I u proteklim godinama je HŽPP neke nerentabilne putničke linije ukinuo ili reducirao, što je izazvalo bunt lokalnog stanovništva, a nove redukcije mogle bi uslijediti već za koji mjesec s promjenama u ljetnom voznom redu.

HŽ planira ukinuti još putničkih linija, po Hrvatskoj će voziti samo 15 vlakova?Europska komisija prihvatila je Plan restrukturiranja HŽ Putničkog prijevoza (HŽPP) nakon dvije godine razmatranja i popravljanja dokumenta. U praksi, postupak restrukturiranja Putničkog prijevoza otpočet je još prije pet godina, kada je nekadašnji Holding ukinut, a dio njegovih radnika, kao i radnika nekadašnje Vuče vlakova pripojen Putničkom prijevozu.

Kako piše Novi list, koncem 2014. godine Plan restrukturiranja HŽPP-a počeo se usuglašavati s Europskom komisijom, a nedavno je i konačno usvojen. Prema našim informacijama, jedna od mjera restrukturiranja koja bi trebala dovesti do povećanja efikasnosti i daljnjeg smanjenja troškova poslovanja je i nastavak reduciranja putničkih linija. I u proteklim godinama je HŽPP neke nerentabilne putničke linije ukinuo ili reducirao, što je izazvalo bunt lokalnog stanovništva, a nove redukcije mogle bi uslijediti već za koji mjesec s promjenama u ljetnom voznom redu.

Kada bi se HŽPP vodio čistom tržišnom logikom, onda bi na domaćim prugama prometovalo svega petnaestak vlakova. Naime, svega oko dva posto vlakova pokriva svoje troškove prihodima od prijevoza putnika, a preostali su nerentabilni. Naravno, domaći željeznički putnički prijevoznik ne može se rukovoditi čisto tržišnim interesom jer bi u tom slučaju bio zanemaren javni interes, odnosno dostupnost prijevoza.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik