MA ostvario odličan rezultat

Bez autora
Nov 15 2015

Montenegro Airlines (MA) ove godine je ostvario odličan rezultat i trend rasta putnika prema skoro svim destinacijama u redovnom saobraćaju, popunjenost aviona je na zavidnom nivou, a operativnost flote maksimalno iskorištena, saopštila je predsjednik Odbora direktora kompanije, Daliborka Pejović. Ovo je uspješna sezona koja je pokazala da nacionalni avio-prevoznik može da bude ozbiljan generator produženja ljetnje turističke sezone i da predstavlja ozbiljnog partnera crnogorskoj turističkoj privredi, kazala je Pejović. Ona je ocijenila da nacionalna avio-kompanija, u eri snaženja niskobudžetnih kompanija, može biti itekako konkurentna po svim osnovama. MA je zaključno sa septembrom prevezao 461 hiljadu putnika, 3,6 odsto više nego prošle godine, a trend rasta će se, kako je navela Pejović, nastaviti do kraja godine.

Montenegro Airlines (MA) ove godine je ostvario odličan rezultat i trend rasta putnika prema skoro svim destinacijama u redovnom saobraćaju, popunjenost aviona je na zavidnom nivou, a operativnost flote maksimalno iskorištena, saopštila je predsjednik Odbora direktora kompanije, Daliborka Pejović.

“Ovo je uspješna sezona koja je pokazala da nacionalni avio-prevoznik može da bude ozbiljan generator produženja ljetnje turističke sezone i da predstavlja ozbiljnog partnera crnogorskoj turističkoj privredi”, kazala je Pejović za časopis MA, Luxury Inflight.

Ona je ocijenila da nacionalna avio-kompanija, u eri snaženja niskobudžetnih kompanija, može biti itekako konkurentna po svim osnovama.

MA je zaključno sa septembrom prevezao 461 hiljadu putnika, 3,6 odsto više nego prošle godine, a trend rasta će se, kako je navela Pejović, nastaviti do kraja godine.

Ona je saopštila da Vladina politika razvoja turizma ide u smjeru obnavljanja interesovanja za Crnu Goru i da je prava prilika da MA iskoristi tu povoljnost i učini Crnu Goru što dostupnijom velikim turoperatorima iz zapadne Evrope.

“Prvenstveno tu mislim na turiste iz Njemačke i Velike Britanije, koji bi punili kapacitete ne samo u sezoni, već i u pred i post sezoni. Ne treba, naravno, zanemariti ni potrebe investicione zajednice koja se formira u Crnoj Gori i koja podrazumijeva visokostandardizovanu tražnju”, rekla je Pejović.

Ona je dodala da je MA spreman da, uz podršku za promociju, uđe u proces otvaranja novih avio-linija i tako bude uspješan servis ukupne turističke privrede.

“Shodno trenutnim mogućnostima i kapacitetima kojima raspolaže MA u smislu brojnosti flote, postojeće konekcije treba što više staviti u funkciju dalje promocije Crne Gore kao prepoznatljive i dostupne turističke destinacije. MA je avio-kompanija koja saobraća prema svojim destinacijama tokom cijele godine, ali ipak, uz veoma izraženu sezonalnost. Mi to nastojimo da promijenimo, ali bez podrške i saradnje svih zainteresovanih to je jako teško”, poručila je Pejović.

MA, prema njenim riječima, funkcioniše na komercijalnim principima koji vladaju na određenom tržištu, sa više tarifnih grupa po određenoj destinaciji.

Pejovićsmatra da su cijene koje nudi avio-kompanija konkurentne, što dokazuje i rast broja putnika.

“Apsolutno je nejasna priča o monopolu imajući u vidu činjenicu da u toku godine oko 15 ruskih redovnih i čarter kompanija dobije dozvole za letjenje u Crnu Goru. Tu isključivo govorimo o takozvanom dampingu cijena u obje kategorije saobraćaja. Ovdje saobraćaju i loukosteri koje subvencioniše i država i u konačnom imamo konkurenciju od skoro 50 aviokompanija”, kazala je Pejović.

Ona je saopštila da je rast u broju prevezenih putnika zabilježen na skoro svim destinacijama na kojima MA realizuje redovan saobraćaj. Najveći rast u broju prevezenih putnika zabilježen je na linijama prema Kopenhagenu, 41 odsto, Ljubljani 38 odsto, Londonu 27 odsto, Dizeldorfu 22 odsto i Parizu 17 odsto.

“Na najfrekventnijim linijama prema Beogradu prevezeno je čak 4,4 hiljade putnika više u odnosu na prošlu godinu. Jedini očekivani pad bio je na liniji prema Rusiji. Prognoze sa početka godine bile su poprilično pesimistične, ali zahvaljujući pravovremenoj komercijalnoj reakciji taj pad se tokom sezone spustio na oko 20 procenata”,navela je Pejović.

Ona je dodala da MA sa partnerima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Makedoniji razmatra projekte regionalnog povezivanja i nastupa na ovim tržištima, dok je u sljedećoj godini moguće uspostavljanje čarter saobraćaja prema Pragu, i proširenje čartera na njemačkom tržištu, na linijama za Hamburg i Minhen.

“Što se redovnih linija tiče, zbog pozitivnog trenda i takvih očekivanja, moguće je povećanje broja rotacija prema Londonu, Ljubljani i Sankt Peterburgu”, kazala je Pejović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik