Mihajlović: Ugovor za aerodrom za dva meseca

Bez autora
Jan 09 2018

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će ugovor o koncesiji Aerodroma "Nikola Tesla" doneti 501 milion evra prihoda državi i malim akcionarima i 732 miliona evra novih investicija za taj aerodrom. Mihajlović je, obilazeći beogradski aerodrom, istakla da ovaj posao predstavlja važan korak ka još bržem razvoju ove vazdušne luke i da će obezbediti nove putnike, nova znanja, dodatne piste i sve drugo što je potrebno da se aerodrom još brže razvija. Takođe, ona je dodala da je iznos investicija koji predviđa koncesija toliki da postojećom dinamikom ne bi mogao biti dostignut ni za 60 godina. Danas ne bismo mogli da govorimo o koncesiji da se uporedo nije radilo na podizanju nove nacionalne kompanije i na razvoju aerodroma, naglasila je Mihajlović.

Mihajlović: Ugovor za aerodrom za dva mesecaPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će ugovor o koncesiji Aerodroma "Nikola Tesla" doneti 501 milion evra prihoda državi i malim akcionarima i 732 miliona evra novih investicija za taj aerodrom.

Mihajlović je, obilazeći beogradski aerodrom, istakla da ovaj posao predstavlja važan korak ka još bržem razvoju ove vazdušne luke i da će obezbediti nove putnike, nova znanja, dodatne piste i sve drugo što je potrebno da se aerodrom još brže razvija.

Takođe, ona je dodala da je iznos investicija koji predviđa koncesija toliki da postojećom dinamikom ne bi mogao biti dostignut ni za 60 godina. Danas ne bismo mogli da govorimo o koncesiji da se uporedo nije radilo na podizanju nove nacionalne kompanije i na razvoju aerodroma, naglasila je Mihajlović.

Do oktobra 2013. godine imali smo kompaniju "Jat", koja je do tada beležila 74 miliona evra gubitaka, imala desetak aviona i letela na 26 destinacija i zapošljavala 1.500 radnika, podsetila je ona.

Formiranjem kompanije "Er Srbija", kako je dodala, dobili smo zdravu kompaniju koja posluje pozitivno, zapošljava približno 2.600 radnika, leti na više od 40 destinacija i presudno je doprinela povećanju broja putnika na beogradskom aerodromu.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije nijednog trenutka nije razmišljala o prodaji beogradskog aerodroma, već isključivo o tome kako da se na najbolji način iskoristi strateški položaj Beograda i Srbije u oblasti vazdušnog saobraćaja.

Mihajlović je navela da vazdušni saobraćaj funkcioniše po svim evropskim standardima, po čemu smo već danas deo Evropske unije, i dodala da će se to nastaviti i koncesijom, za koju će ugovor biti potpisan u naredna dva meseca.

Ona je podsetila na to da se na javni poziv javilo 27 svetskih kompanija i da je izabrana najbolja ponuda u datim tržišnim uslovima.

Mihajlović je istovremeno izrazila zahvalnost poslovodstvu, zaposlenima i sindikatima aerodroma, stručnom timu koji je radio na koncesiji, Direktoratu civilnog vazduhoplovostva i Kontroli letenja Srbije i Crne Gore, ljudima iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Zahvaljujući njihovom radu i angažovanju postupak koncesije je uspešno sproveden i izabrana je kompanija koja je četvrti operater aerodroma na svetu, ocenila je ona.Vršilac dužnosti generalnog direktora Aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević poručio je da je sadašnje poslovodstvo u protekle četiri godine ostvarilo rezultate koji predstavljaju dobar temelj za budućeg koncesionara.

Takođe, Vlaisavljević je podsetio na to da je profit aerodroma za četiri godine povećan sa 140.000 evra na 29 miliona evra, ili više od 200 puta, da je četiri puta povećana vrednost akcija, a vrednost aerodroma više od deset puta.

Za protekle četiri godine investirali smo šest milijardi dinara sopstvenih sredstava u razvoj i investicije, povećali kapacitet aerodroma sa pet na 7,5 miliona putnika, primili rekordna 5,34 miliona putnika u 2017. godini, rekao je on.

Vlaisavljević je izrazio zahvalnost Mihajlović i resornom ministarstvu na podršci u razvoju ovog preduzeća, a posebno na pomoći prilikom zapošljavanja više od 600 radnika koji su duže od decenije radili preko omladinskih zadruga.

Mihajlović je pre obilaska Aerodroma "Nikola Tesla" obišla i Centar kontrole letenja u Kontroli letenja Srbije i Crne Gore, gde se upoznala s radom ovog centra, za koji je direktno vezano svakodnevno funkcionisanje beogradskog aerodroma, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik