Na proljeće počinje izgradnja autoputa

Bez autora
Mar 03 2024

U sklopu ubrzanog investicionog zamaha na izgradnji dionica autoputa na koridoru Vc ove godine svjedočićemo nizu procesa koji će u fokusu imati dio koridora južno od Mostara, a strateški cilj JP Autocesta Federacije BiH je da se ova dionica završi do kraja 2028.

U ovom trenutku konkurs za izgradnju dionice Mostar jug – tunel Kvanj je pri kraju, a iz ovoga preduzeća izrazili su očekivanja kako bi na proljeće moglo uslijediti potpisivanje ugovora s izvođačem radova.

Time bi u ukupnom mozaiku koridora od Mostara do granice s Hrvatskom bio dodan još jedan važan segment, a kada se tomu doda činjenica da je već prije izgrađena dionica Buna-Počitelj, da se aktivno radi na dovršetku izgradnje i sanacije mosta Počitelj, kao i da se provode aktivnosti za gradnju prve dionice Jadransko-jonskog koridora, dolazi se do zaključka kako će Hercegovina biti pozicionirana u sami vrh kada govorimo o međunarodno značajnim saobraćajnim pravcima.

V. d. direktora JP Autoceste FBiH Denis Lasić u izjavi za Večernji list potvrdio je kako je konkursna procedura za dionicu Mostar jug – tunel Kvanj u završnoj fazi te kako se već početkom proljeća može očekivati okončanje toga procesa, odnosno izbor izvođača.

Sama dionica imaće izuzetan značaj za područje Mostara, Hercegovine, ali i države u cjelini, a uz ostalo, omogućiće dalje saobraćajno uvezivanje u okruženju, kao i ojačavanje privredne situacije, posebno kada govorimo o poslovnoj zajednici koja na brzu i efikasnu saobraćajnu povezanost gleda kao na ključ razvoja. Sama dionica podržana je i kroz partnerski odnos evropskih institucija, pa je tako Evropska banka za obnovu i razvoj izdvojila 60 mil EUR uz punu podršku brzoj provedbi projekta, a novac, i to u obliku bespovratnih sredstava, osigurala je i Evropska unija (oko 30,3 mil EUR).

Kada je u pitanju preporuka za izradu dodatnih studija koje će pružiti kvalitetnije odgovore na pojedine segmente projekta, kao što su ekološki i društveni uticaji, ona, dodaju iz Autocesta, ne dovodi u pitanje dinamiku projekta. Kada je riječ o samom položaju buduće dionice, objasnili su kako je Vlada FBiH u julu prošle godine još jednom razmatrala pitanje trase na ovom dijelu autoputa na koridoru Vc te ju je potvrdila. Naglasili su kako je trasa u skladu s prostornim planom područja posebnih obilježja od značaja za FBiH na koridoru Vc, koji je usvojen u Parlamentu FBiH i neće biti nikakvih korekcija.

Aktivno je i na ostatku koridoru prema granici s RH. U ovom se trenutku rješavaju određeni nedostaci koji su se pojavili na dijelu mosta Počitelj, najvećeg na koridoru, a uporedno s tim i izvođenje preostalih završnih radova. Prema predviđenoj dinamici, ovi radovi trebali bi biti završeni za svega nekoliko mjeseci, a kompletan most do početka ljetne sezone, čime će BiH dobiti jedan od najimpozantnijih objekata koji svojim tehničkim karakteristikama spadaju u sami vrh cestogradnje na zahtjevnim geografskim područjima. Time će ovaj dio BiH dobiti ključni infrastrukturni objekt koji će biti strateški važan kada govorimo o nastavku saobraćajnog uvezivanja modernim autoputem prema Mostaru, a u tom kontekstu treba podsjetiti kako je most jedan od dvaju LOT-ova, dio većeg projekta koji uključuje dionicu od Počitelja pa do Zvirovića, odnosno do onoga dijela autoputa koji je već prije izgrađen.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik