Pomoć Evropske unije u obnovi pruga u Srbiji

Bez autora
Jan 26 2023

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić razgovarao je sinoć u Briselu sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem o izgradnji brze pruge Beograd–Niš, za koju će EU u narednom periodu dati grant u iznosu od 600 miliona evra.

Vesić je nakon sastanka istakao da će to biti najveći grant koji je Srbija do sada dobila od EU, i dodao da je sa evropskim zvaničnicima razgovarao i o drugim grantovima i projektima, uz dogovor da se u Beogradu formira zajednička komisija koja će pratiti sve projekte u Srbiji u čijem finansiranju učestvuje EU, kako bi se oni ubrzali i problemi na terenu brže rešavali.

Ministar je naveo da je izneo predlog, koji je, prema njegovim rečima, dobro primljen, a tiče se zajedničkog projekta EU i Srbije za rekonstrukciju 588 kilometara regionalnih pruga, i ukazao na značaj obnove manjih regionalnih pravaca.

Dve pruge spajaju Srbiju i Rumuniju, jedna od Beograda prema Pančevu i Vršcu, i druga od Beograda ka Zrenjaninu i Kikindi prema Rumuniji. Zatim Vrbas–Sombor, kao i pruga koja vodi prema Bosutu na granici sa Bosnom i Hercegovinom, i od Kraljeva prema Kosovu i Metohiji, rekao je on.

Vesić je, kada je reč o usklađivanju zakonodavstva Srbije sa propisima EU po pitanju transporta, naglasio da će naša zemlja  uskoro usvojiti šest zakona, nakon čega će biti potpuno usklađena sa Unijom i više neće imati nijedan propis koji će biti drugačiji.

Moći ćemo bez problema da otvorimo i zatvorimo poglavlja 14 i 21, koja se tiču transporta. Na obostrano zadovoljstvo, mislim da imamo dobar napredak i da možemo da očekujemo nove zajedničke projekte, poručio je ministar.

Vesić je juče razgovarao i sa evropskom komesarkom za transport Adinom Jaonom Valeanom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik