Potpisan ugovor o donaciji za četvrtu sekciju Transbalkanskog koridora

Bez autora
Jan 23 2023

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, direktor kancelarije Nemačke razvojne banke (KFW) u Beogradu Rudiger Hartman, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i direktorka „Elektromreža Srbije” Jelena Matejić potpisali su danas u Vladi Srbije ugovor o donaciji za realizaciju četvrte sekcije Transbalkanskog koridora za prenos električne energije.

Ugovor o donaciji za izgradnju ove deonice koridora dalekovoda, u dužini od 83 kilometra, vredan je 8,5 miliona evra, pri čemu jedan deo ide od Bajine Bašte do granice sa Crnom Gorom, a drugi nas veže sa Bosnom i Hercegovinom (BiH).

Matejić je istakla da taj projekat ima i regionalni i evropski značaj i da bi radovi na toj deonici trebalo da počnu kada se 2026. godine završi treća deonica od Kraljeva do Bajine Bašte, koja će početi da se gradi u prvom kvartalu sledeće godine.

Đedović je precizirala da je već izgrađeno 120 kilometara Transbalkanskog koridora, od Pančeva do granice sa Rumunijom i od Kragujevca do Kraljeva.

Taj projekat vraća Srbiju na energetsku mapu evropskih energetskih koridora, istakla je ona i dodala da je to još jedan korak ka podizanju energetske stabilnosti zemlje i sigurnosti snabdevanja građana strujom.

Prema njenim rečima, Ministarstvo rudarstva i energetike i EMS planiraju dalja ulaganja u energetske sisteme, poput pripreme izgradnje hidroelektrane „Bistrica”, kao i Transevropski koridor kroz Vojvodinu, i u centralnoj Srbiji, kako bi se povezali sa Bugarskom.

Đedović je napomenula da se u narednom periodu planira 900 miliona evra novih ulaganja u energetiku, a do 2050. godine dodatnih 10 milijardi evra.

Miščević je konstatovala da korist od ovog i sličnih projekata imaju građani Srbije, i podsetila na to da Evropska unija ulaže sredstva za razvoj solarne energije, vetroparkova i gasne konekcije u Srbiji.

Hartman je ukazao na to da se današnjim potpisivanjem ugovora završava najvažniji deo Transevropskog strujnog koridora, jer će poslednja deonica, čija je ukupna vrednost 30 miliona evra, zaokružiti čitav projekat.  

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre istakao je da će Transevropski koridor biti auto-put za prenos struje u Srbiji i da predstavlja prekretnicu na putu ka EU i za boljitak njenih građana.

Žiofre je rekao da se u ovoj godini kreće sa grantovima EU od 263 miliona evra za sedam novih energetskih zelenih projekata u Srbiji, a tu je i 165 miliona evra bespovratnih sredstava kako bi cena struje za građane bila prihvatljivija.

On je objasnio da će EU, pored donacije KFW banke, dati 10,5 miliona evra za četvrtu deonicu Transevropskog koridora, a da će EMS učestvovati sa 4,5 miliona evra.

Ambasadorka SR Nemačke u Srbiji Anke Konrad ocenila je da se potpisanim ugovorom još jednom potvrđuju evrointegracije Srbije i daje jasan signal za saradnju na polju elektroenergetike, a da Nemačka već 20 godina pruža podršku našoj zemlji u razvoju energetskog sektora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik