Rekorder još u srpskim rukama

Bez autora
Jan 13 2017

Baš kao i prethodne tri godine, „Luka Novi Sad” završila je proteklu 2016. sa novim godišnjim rekordom pretovarenih količina robe. Uprkos nešto nižem vodostaju Dunava tokom decembra, lestvica na skali se podigla na čak 1.180.000 tona, što je apsolutni rekord u istoriji „Luke”, koja je 99,6 odsto u vlasništvu Republike Srbije. A ne toliko davno, malo je nedostajalo da se „Luka” na volšeban način nađe u tuđim rukama. Poređenja radi, u delu morske ’Luke’ u Baru, kojim gazduje crnogorska država, za deset meseci 2016. pretovareno je tek nešto više od 990.000 tona robe. Tokom prošle godine, u martu, u našoj luci pretovareno je 164.584 tona robe, što je takođe apsolutni rekordni mesečni učinak, ističe direktor „Luke Novi Sad” prof. dr Aleksandar Milovančev.

Rekorder još u srpskim rukamaBaš kao i prethodne tri godine, „Luka Novi Sad” završila je proteklu 2016. sa novim godišnjim rekordom pretovarenih količina robe.

prkos nešto nižem vodostaju Dunava tokom decembra, lestvica na skali se podigla na čak 1.180.000 tona, što je apsolutni rekord u istoriji „Luke”, koja je 99,6 odsto u vlasništvu Republike Srbije. A ne toliko davno, malo je nedostajalo da se „Luka” na volšeban način nađe u tuđim rukama.

„Poređenja radi, u delu morske ’Luke’ u Baru, kojim gazduje crnogorska država, za deset meseci 2016. pretovareno je tek nešto više od 990.000 tona robe. Tokom prošle godine, u martu, u našoj luci pretovareno je 164.584 tona robe, što je takođe apsolutni rekordni mesečni učinak”, ističe direktor „Luke Novi Sad” prof. dr Aleksandar Milovančev.

Navedeni rezultati i stabilni prihodi od zakupa skladišnog prostora, tvrdi Milovančev, ilustracija su uspešnog rada zaposlenih i menadžmenta „Luke Novi Sad” tokom 2016. i prethodnih godina. Sadašnja uprava, dodaje, ima ubedljivo bolje rezultate nego prethodna, što dodatno potvrđuje njen legitimitet.

Ono što je posebno obeležilo taj prethodni period jeste pokušaj netransparentne vlasničke transformacije početkom 2011. godine, koju je zagovarao tadašnji ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

Odlukom Vlade Mirka Cvetkovića, novosadska luka je 26. novembra prethodne (2010) godine postala državno preduzeće. U tadašnjih 99,32 odsto državnog udela po trećinu su imali Republika Srbija, AP Vojvodina i Grad Novi Sad, a ostatak je pripao radnicima i penzionerima „luke”.

Zaposleni u „Luci” bili su ubeđeni da su se spasili „bauka“ privatizacije, međutim jedna od prvih odluka novopostavljenog Upravnog odbora (25. januara 2011) bila je da se osnuje firma Nova luka Novi Sad, sa početnim ulogom od 500 evra, kojoj će biti preneta sva imovina – od preko 11 miliona evra, iako je prethodne godine bila procenjena na 21 milion – i da se odmah pokrene postupak prodaje kompletnog udela države u novoj firmi! U ćerka firmu iz stare „Luke” trebalo je da pređe 50 radnika, dok bi preostala 52 završila na birou.

Kao kupac nove luke pominjala se francuska kompanija CFNR, što je dovođeno u vezu sa prethodnom Dinkićevom izjavom o zainteresovanosti velikog lučkog operatera. Međutim, zaposleni u „Luci” su se pobunili, stupili štrajk i javno upozorili novi Upravni odbor da neće dozvoliti održavanje sednica u prostorijama preduzeća. „Nova luka Novi Sad” praktično nije ni zaživela, a kako se ideja netransparentno rodila tako se i ugasila.

Od jeseni 2015. „Luka Novi Sad” ima status lučnog operatera, kojim se potvrđuje da su ispunjeni svi uslovi koje je država propisala za poslovanje u toj delatnosti. Upravlja sa više od 30 hektara lučkog područja i ima skoro 150.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog skladišnog prostora. U drugoj polovini 2016. godine u „Luci” je izvršena kontrola poslovanja od strane Državne revizorske institucije, a uočeni nedostaci izazvale su oštre polemike u javnosti.

„Politički motivisani kritičari pokušali su omalovaže rezultate rada uprave i da u celini previde pozitivnu ocenu poslovanja ’Luke’ iz izveštaja DRI. Zamerili su nam, primera radi, da smo navodno bez dozvole zaposlili 22 radnika, iako ’Luka’ nije korisnik i potrošač budžeta nego u potpunosti posluje na tržištu. Naši kritizeri neće da vide da je 600 novozaposlenih ljudi tokom godine prošlo kroz ’Luku’ obučavajući se u pogonu kompanije ’Lir’. Ruku na srce, prostor koji smo iznajmili ’Liru’ mogli smo unosnije da damo nekom drugom zakupcu, ali smo svesno zaključili posao od koga koristi ima najveći broj ljudi”, kaže direktor Milovančev.

On navodi da „Luka” pre mandata sadašnje uprave nije imala nijedan regularno usvojen upravni akt, a da je Statut preduzeća bio usvojen još daleke 1991. godine.

Ponovo o privatizaciji

Povodom ponovo pokrenutih priča o privatizaciji „Luke Novi Sad”, direktor Aleksandar Milovančev kaže da su „uprava i menadžment u potpunosti ispunili svoje obaveze da preciziraju svojinske odnose na osnovu zahteva Agencije za upravljanje lukama Republike Srbije“.

„Uprava i menadžment imaju potpuno poverenje u organe Republike Srbije da će u narednom periodu, postupajući na osnovu svojih ovlašćenja, uspešno i u potpunosti zadovoljiti interese zaposlenih i vlasnika – Republike Srbije“, navodi Milovančev.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik