Saobraćajno povezivanje preduslov razvoja regiona

Bez autora
Jan 24 2017

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će gradnja autoputa Beograd–Sarajevo i rekonstrukcija pruge između dve prestonice pomoći još boljem povezivanju građana i privreda dveju zemalja, kao i čitavog regiona. Mihajlović je istakla da je važno da Srbija bude premrežena koridorima i povezana sa čitavim regionom, dodavši da Vlada Srbije radi na ovoj inicijativi zajedno sa vladama zemalja regiona. Prema njenim rečima, od Beograda do Sarajeva putuje se približno pet časova, a dužina trase na kojoj bi se izvodili radovi iznosi 160 kilometara, od čega je 60 kilometara na teritoriji Srbije. Autoput u Srbiji će se, kako je objasnila, nastaviti na trasu Koridora 11 i ići od Požege preko Užica do Kotromana, na granici sa Republikom Srpskom, a procenjena vrednost gradnje te deonice iznosi približno 800 miliona evra.

Saobraćajno povezivanje preduslov razvoja regionaPotpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će gradnja autoputa Beograd–Sarajevo i rekonstrukcija pruge između dve prestonice pomoći još boljem povezivanju građana i privreda dveju zemalja, kao i čitavog regiona.

Mihajlović je, gostujući u Dnevniku Radio-televizije Srbije (RTS), istakla da je važno da Srbija bude premrežena koridorima i povezana sa čitavim regionom, dodavši da Vlada Srbije radi na ovoj inicijativi zajedno sa vladama zemalja regiona.

Prema njenim rečima, od Beograda do Sarajeva putuje se približno pet časova, a dužina trase na kojoj bi se izvodili radovi iznosi 160 kilometara, od čega je 60 kilometara na teritoriji Srbije.

Autoput u Srbiji će se, kako je objasnila, nastaviti na trasu Koridora 11 i ići od Požege preko Užica do Kotromana, na granici sa Republikom Srpskom, a procenjena vrednost gradnje te deonice iznosi približno 800 miliona evra.

Ona je napomenula da će trasa na teritoriji BiH biti poznata za oko mesec dana, kada bi Savet ministara trebalo da donese odluku.

Drugi projekat na kojem će Srbija i BiH zajedno raditi jeste rekonstrukcija pruge Beograd–Sarajevo, za šta, takođe, postoji interes obe strane, navela je Mihajlović.

Sama modernizacija mogla bi da se završi za oko dve godine, ocenila je ona i naglasila da se uporedo sa tim radi i na efikasnijim procedurama na granici, kako bi se skratilo vreme putovanja robe železnicom.

Srbija i BiH će zajedno raditi i na održavanju 11 mostova koji spajaju dve države, pri čemu je za njihovo održavanje potrebno približno sedam miliona evra, a procenjuje se da bi posao u celini mogao biti završen za najviše godinu dana, zaključila je Mihajlović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik