Sigurno nebo nad Srbijom

Bez autora
Jan 09 2017

Bezbedno i sigurno nebo nad Srbijom cilj je koji se pred naš tim postavlja na početku svake godine. S ponosom mogu da kažem da je 2016. godinu obeležio niz aktivnosti koje su, pre svega, dale doprinos da se avio-saobraćaj odvija u skladu s najvišim svetskim i evropskim standardima. To priča Mirjana Čizmarov, direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva, i dodaje da će ova institucija raditi na jačanju sopstvenih kapaciteta i u ovoj godini. Iza sebe su ostavili uspešnu sezonu, a posebno su ponosni na uspostavljanje avio-saobraćaja sa Sjedinjenim Američkim Državama. Tim eksperata DCV krunisao je svoj višemesečni rad upisom prvog aviona na liniji Beograd - Njujork, "erbasa 330", u sertifikat avio-kompanije "Er Srbija". To je bio dug put, jer je o sporazumu o vazdušnom saobraćaju između SAD i Srbije pregovarano duže od 10 godina. Uspešno smo prošli sve kontrole, na osnovu čega je Srbija dobila kategoriju 1, koja omogućava obavljanje avio-saobraćaja sa SAD.

Sigurno nebo nad SrbijomBezbedno i sigurno nebo nad Srbijom cilj je koji se pred naš tim postavlja na početku svake godine. S ponosom mogu da kažem da je 2016. godinu obeležio niz aktivnosti koje su, pre svega, dale doprinos da se avio-saobraćaj odvija u skladu s najvišim svetskim i evropskim standardima.

To, za "Novosti", priča Mirjana Čizmarov, direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva, i dodaje da će ova institucija raditi na jačanju sopstvenih kapaciteta i u ovoj godini.

Iza sebe su ostavili uspešnu sezonu, a posebno su ponosni na uspostavljanje avio-saobraćaja sa Sjedinjenim Američkim Državama.

- Tim eksperata DCV krunisao je svoj višemesečni rad upisom prvog aviona na liniji Beograd - Njujork, "erbasa 330", u sertifikat avio-kompanije "Er Srbija". To je bio dug put, jer je o sporazumu o vazdušnom saobraćaju između SAD i Srbije pregovarano duže od 10 godina. Uspešno smo prošli sve kontrole, na osnovu čega je Srbija dobila kategoriju 1, koja omogućava obavljanje avio-saobraćaja sa SAD.

Čizmarova napominje i da je posle tri godine okončan spor pred Evropskom komisijom u vezi s pitanjem stvarne kontrole nad "Er Srbijom". EK je potvrdila da Srbija postupa u skladu sa važećim pravilima o stvarnoj kontroli, čime je spor okončan.

- Prošla godina je prva godina pune primene izmena i dopuna Zakona o vazdušnom saobraćaju - ističe Čizmarova.

- Sve inspekcije su ga pozitivno ocenile, a naročito je dobro primljeno to što je proces donošenja podzakonskih akata prenet na direktora DCV, upravo zbog brzine usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa evropskim, imajući u vidu da se propisi u ovoj oblasti brzo menjaju. O tome da smo visoko kotirani kao država u vazdušnom saobraćaju govori i izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija.

Čizmarova ističe i da je njen izbor za potpredsednika Privremenog saveta evropske agencije za bezbednost vazdušne plovidbe "Jurokontrol" veliko priznanje za DCV i za našu zemlju.

Ekspanzija dronova

Prošle godine je Direktorat izdao 179 potvrda za upravljanje bespilotnim vazduhoplovima. Do sada je u njihovu evidenciju upisano 125 dronova.

- Upotreba dronova će ove godine doživeti veliku ekspanziju - smatra Mirjana Čizmarov.

- Planirali smo da održimo radionice po Srbiji kako bi se oni koristili na bezbedan i siguran način. Primena Pravilnika o upravljanju bespilotnim vazduhoplovima je pokazala da je potrebno doraditi neke odredbe kako bi se što adekvatnije primenio u praksi.

Blizu 2.000 pilota

Direktorat kontroliše i sportske aerodrome. Direktorka Čizmarov kaže da do sada nisu uočili ozbiljnije povrede propisa. U ovoj godini produžili su ili obnovili 1.910 pilotskih dozvola, 282 dozvole za održavanje vazduhoplova i 597 dozvola kontrolora letenja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik