Stiže li i Wizz Air u Zagreb?

Bez autora
Apr 05 2021

Nakon dolaska irske niskotarifne zrakoplovne tvrtke Ryanair, uprava zagrebačke zračne luke također pregovara s drugim niskotarifnim zračnim prijevoznicima kako bi usmjerile svoje veze prema Zagrebu.

Očekuje se da će se najintenzivniji razgovori voditi s tvrtkom Wizz Air sa sjedištem u Budimpešti, javljaju hrvatski mediji.

Vrlo je velika mogućnost da Wizz Air počne letjeti za Zagreb do ljeta, što će značiti veliku konkurenciju za Ryanair, koji će ove godine također postaviti svoju bazu u zračnoj luci Zagreb, specijalizirani hrvatski portal komercijalnog zrakoplovstva zamaaero.hr izvijestio. Krajem ožujka uprava irske tvrtke najavila je da će do rujna osigurati 12 letova iz zagrebačke zračne luke i 36 tjednih letova u osam zemalja. Ryanair će preko ljeta uspostaviti 37 zračnih veza iz svoje baze u Zadru.

Portal se poziva na izvore iz uprave Međunarodne zračne luke Zagreb i navodi da pregovaraju i s drugim niskotarifnim prijevoznicima koje bi željeli vidjeti u Zagrebu. Naglašava intenzivne pregovore s Wizz Airom. Procjenjuje da će dolazak mađarskog prijevoznika najviše koristiti putnicima jer će se razvijati oštra cjenovna konkurencija, kao što je to bio slučaj sa zračnim lukama u Varšavi, Beču i Pragu. Očekuje se da će i povećani zračni promet pridonijeti turističkom razvoju glavnog grada Hrvatske.

Francuski koncesionari Zračne luke Zagreb odlučili su se za niskotarifne tvrtke uglavnom zbog krize uzrokovane pandemijom covida-19 u zračnom prometu, dodaje portal. Krajem prosinca prošle godine zrakoplovnim kompanijama ponuđena je mogućnost dodatnih popusta na nadoknadu aerodromskih usluga s obzirom na povećanje prometa tijekom određenog razdoblja, što je dovelo do sporazuma s Ryanairom.

Zračnom lukom Zagreb upravlja francuski konzorcij Zagreb Aiport International Company, koji uključuje Aeroports de Paris Management i graditelja Bouygues Batiment International. U prvoj fazi nakon potpisivanja koncesijskog ugovora 2012. godine, francuski su partneri u Zračnu luku Zagreb uložili 236 milijuna eura, uglavnom za izgradnju novog putničkog terminala.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik