Sud naložio zapljenu vozila "Željeznica RS"

Bez autora
Aug 21 2016

Presude u vezi sa toplim obrokom i regresom koje su stigle na naplatu "Željeznicama Republike Srpske" od strane zaposlenih, izazvaće prave tektonske potrese u ovom preduzeću. Naime, presudom je kao prvi korak naložena pljenidba automobila, nakon čega može doći i do kade računa. Još teža činjenica po preduzeće koje posljednih godina ionako teško posluje je da nakon dva prethodno navedena koraka vrlo vjerovatno dolazi do stečajnog postupka, ali i masovnog otpuštanja radnika. Zadnju u nizu presuda donio je Okružni sud u Doboju bez prava žalbe. Tačan iznos koji je dosuđen radnicima nam iz sindikata nisu mogli reći zbog velikih zateznih kamata, ali kako kažu, otprilke se radi o cifri od oko 100.000 KM.

Sud naložio zapljenu vozila "Željeznica RS"Presude u vezi sa toplim obrokom i regresom koje su stigle na naplatu "Željeznicama Republike Srpske" od strane zaposlenih, izazvaće prave tektonske potrese u ovom preduzeću.

Naime, presudom je kao prvi korak naložena pljenidba automobila, nakon čega može doći i do kade računa. Još teža činjenica po preduzeće koje posljednih godina ionako teško posluje je da nakon dva prethodno navedena koraka vrlo vjerovatno dolazi do stečajnog postupka, ali i masovnog otpuštanja radnika.

Zadnju u nizu presuda donio je Okružni sud u Doboju bez prava žalbe. Tačan iznos koji je dosuđen radnicima nam iz sindikata nisu mogli reći zbog velikih zateznih kamata, ali kako kažu, otprilke se radi o cifri od oko 100.000 KM.

Dvije "zaraćene" strane - Uprava i radnici - slažu se u vezi sa posljedicama koje će prinudna naplata izazvati, ali odgovornost za moguću propast još jednog preduzeća vide isključivo u suprotnoj strani.

"Mi smo ukazivali na to još od 2011. pa čak i molili Upravu da se ne ide na tužbe zbog troškova i problema do kojih može doći, ali oni su rekli 'tužite nas', jer su mislili da će presudu politički izdejstvovati. Sada, kada su izgubili, je li treba radnik da odgovara ili oni", pita Simo Cvjetković, predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa ŽRS.

Kako kaže, svjesni su i sindikalne vođe i radnici da je trenutna situacija daleko od dobre, ali da više ne mogu pregovarati s onima kojima više ne vjeruju. "Vlada može sada da nam prijeti, da kažu biće stečaj, ako je takva situacija, neka nas onda i ugase do kraja.

A niko se ne bi sjetio da pozove na odgovornost one koji su pravili štetne ugovore po 'Željeznice'", oštar je Cvjetković, koji nam je objasnio kako su sindikati predlagali sporazum, to jest isplatu u roku od tri godine i da se odreknu kamate koja ih sljeduje.

"Oni ni na to nisu pristali već su tražili da sve ode na pet godina i da se još stavi u ugovor da se pri svakoj isplati može kasniti 90 dana", kaže on. Na drugoj strani Dragan Savanović, direktor ŽRS, kaže kako je smanjenje primanja bilo neminovnost u firmi gdje su rashodi duplo veći od prihoda.

"Ono što treba da radnici i javnost znaju je to da su troškovi plata i bruto zarada u ŽRS u periodu od 2010. pa naovamo za 3.664 radnika iznosili 59 miliona KM godišnje, a zarada nam je u prosjeku bila nešto malo više od 30 miliona. Nova uprava je donijela odluku da uštedi sredstva, a pored toga nam je i grant od prije šest godina smanjen za nekih sedam miliona", rekao je Savanović i dodao da su prije smanjenja sproveli anketu, gdje je 67 odsto radnika pristalo na smanjenje ličnih primanja.

"Ali onda su sindikati zaigrali igru, okrenuli radnike i pokrenuli tužbe. Vlada i Uprava su se borili da ne dođe do ovoga, ali eto, to, izgleda, vođama sindikata odgovara. Posljedica će biti, a one su da plate neće biti redovne kao do sada, da nećemo moći dobavljačima da izmirujemo obaveze i da ćemo doći u situaciju da nećemo moći funkcionisati, nakon čega postoji mogućnost da idemo u stečajni postupak", kaže Savanović.

Pored stečaja, u najavi su i mogući rezovi u vidu otkaza i slanja na čekanje.

"'Željeznice' će uvijek raditi, ali sad, da li će sa 3.600 ili 1.000 i nešto radnika, to će se vidjeti, radiće oni koji imaju posla i koji stvarno rade. Što se kaže, sami pali sami se ubili. Pričaju, plijeniće se vozila, neka se plijene, a onda će vozači ostati bez posla, eventualno dobiti neku otpremninu i šta smo postigli? Taj koji ih je savjetovao, neka im sada objasni šta su uradili. Žao mi je samo ovih radnika koji su bili obmanuti i nisu znali šta će se dogoditi poslije takvih postupaka", ističe Savanović.

Resorni ministar Neđo Trninić poručio je ipak za "Nezavisne" da situacija nije tako crna, jer postupak nije do kraja završen.

"Nije sporno da postoji presuda, ali nije tačno da se ide u kadu, jer je još proces u toku, sad, kako će se završiti, to je već pitanje. Ako dođe do toga, imaćemo ogromne probleme, a o posljedicama ne bih ni pričao, ali ako neko misli da treba kirati račune, pa neka ih kira i otjera preduzeće u stečaj", govori Trninić i ističe da postoji obaveza prema radnicima, ali mora se znati da im nijedno pravo nije ukinuto.

"Njima ništa nije ukinuto već im je isplaćivan umanjeni iznos, takođe, ne mogu se žaliti ni na platu, jer je uvijek bila redovna", kaže on.

Tužbe radnika prelaze 14 miliona

Preduzeću "Željeznice Republike Srpske" po osnovu umanjenja isplate toplog obroka do sada je dostavljeno više od 170 tužbi od oko 2.000 radnika, čiji iznos ukupnih potraživanja od 2012. do 2015. godine, uključujući i regres iz 2011. godine, prelazi 14.000.000 KM, saopšteno je iz Uprave "ŽRS".

Iz Uprave navode da je teško utvrditi precizan broj tužbi s obzirom na to da su utuženi različiti periodi, ali da je, po pristiglim presudama do kraja 2015. godine, uknjiženo 8.600.000 KM.

Do umanjenja isplate toplog obroka sa 185 KM neto /305 KM bruto/ na 112 KM neto /185 KM bruto/ od 2012. godine došlo je zbog teškog finansijskog stanja u kojem se "ŽRS" nalaze već dugi niz godina.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik